Pasta met Champignons in roomsaus (Vegetarisch)

Pasta met Champignons in roomsaus (Vegetarisch)

Bereidingstijd 5 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 150 gr Pasta
  • 1 st Ui
  • 2 teen Knoflook
  • 125 gr Kastanje champignons
  • 100 gr Champignons
  • 2 takje Peterselie
  • 2 el Bloem
  • 0,5 blokje Paddenstoelenbouillon
  • 100 ml Kookroom
  • 100 ml Water
  • (olijf)olie Peper en Zout

Bereiding

  1. Kook de Pasta in een pan met ruim water, in ca 9 minuten gaar

  2. Snipper de ui en snij de knoflook fijn, borstel de champignons schoon en snij in plakjes.

  3. Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan, fruit de ui en knoflook aan tot deze glazig beginnen te worden en voeg dan de champignons toe.

  4. Bak deze tot ze gaar zijn en voeg dan 2 eetlepels bloem toe, bak die mee, verkruimel de paddenstoelenbouillon eroverheen en giet dan het vocht erbij (de kookroom en het water).

  5. Breng dit aan de kook en kook de saus iets in. Je kunt eventueel nog een beetje kookvocht van de Pasta erdoorheen doen om de saus juist iets vloeibaarder te houden.

  6. Schep de pasta door de saus, voeg naar smaak peper en zout toe, garneer met verse peterselie en serveer direct.

  7. Eet smakelijk!

Spaghetti Pompoen met kastanjechampignon

Spaghetti Pompoen met kastanjechampignons

Totale tijd 45 minuten
Portie 2 Personen

Ingredienten

  • 1 spaghetti pompoen
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 prei
  • 50 ml slagroom
  • 75 gr geraspte kaas
  • 2 el olijfolie
  • 1 el bakolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten (gebruik hiervoor een lepel). Bestrijk het snijvlak met olijfolie.
  3. Pak een ovenschaal en leg de pompoen met het snijvlak naar boven in de ovenschaal. Bak de pompoen in circa 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  4. Pel en snipper intussen de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes. Snijd de prei in ringen en was grondig onder de kraan, gebruik bijvoorbeeld een vergiet.
  5. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten.
  6. Voeg de prei toe en bak enkele minuten mee totdat de prei slinkt. Voeg vervolgens de champignons toe en bak nog eens 5 minuten op een middelhoog vuur.
  7. Voeg na 5-10 minuten de slagroom en de helft van de geraspte kaas toe en roer totdat er een saus ontstaat. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  8. Trek het vruchtvlees van de pompoen los met een vork. Je krijgt zo een soort spaghetti slierten. Schep de groenten in roomsaus in de pompoen en meng met de spaghetti slierten.
  9. Strooi de rest van de geraspte kaas erover en plaats nog 2 minuten in de voorverwarmde oven, zet eventueel de grillstand aan voor een krokante bovenlaag.

Spaghetti Pompoen met paddestoelen en kaas

Spaghetti Pompoen met paddestoelen en kaas

Totale tijd 1 uur
Portie 2 Personen

Ingredienten

  • 1 spaghettipompoen
  • 200 g gemengde paddestoelen
  • 75 g ontbijtspek
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 60 g blauwe kaas
  • 30 g geraspte belegen kaas
  • 100 ml slagroom
  • wat boter en olijfolie
  • 1 handje peterselie
  • zout & versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Snij de pompoen in de lengte doormidden. Lepel de draden en pitten eruit. Besprenkel elke helft met een scheutje olijfolie, zout en peper. Leg met de snijkant naar beneden op een met bakpapier op de bakplaat. Zet de oven aan op 200 °C (voorverwarmen hoeft niet) en rooster ongeveer 50 minuten. Als u er makkelijk met een mespunt in kunt prikken, is de pompoen gaar.
  2. Snij intussen het spek in stukjes, snipper de sjalot en de knoflookteen. Fruit samen 5 minuten zachtjes in wat boter in een hapjespan. Snij intussen de paddestoelen in stukjes, voeg toe en bak al omscheppend op hoger vuur in nog eens 5 minuten gaar. Doe de room erbij, plus de verbrokkelde blauwe kaas, fijngehakte peterselie en flink wat versgemalen peper. Laat de kaas smelten en zet het vuur uit.
  3. Haal de gare pompoenhelften uit de oven, trek het vruchtvlees met een vork los.
  4. Schep het paddestoelenmengsel erop en hussel er een beetje doorheen. Bestrooi met geraspte kaas en zet 5 minuten terug in de oven, liefst op grillstand.

Spaghetti Pompoen bolognese

Spaghetti Pompoen Bolognese

Totale tijd 55 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 2 spaghetti pompoenen
  • 2 teentje knoflook
  • 2 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • Peper en zout
  • 4 el olijfolie
  • 300 gr rundergehakt
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 500 ml gezeefde tomatensaus
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Maak een kruidenolie van de olijfolie, hak de helft van de knoflook in kleine stukjes, de helft van de oregano en wat peper en zout. Halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten. Bestrijk ze royaal met de kruidenolie. Giet de rest van de olie in een ovenschaal. Leg de pompoen met het snijvlak naar beneden in de schaal. Bak de pompoenen in 40 – 50 minuten gaar.
  3. In de tussentijd ga je de bolognesesaus maken. Pel en snipper de ui en hak de rest van de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak mee. Snijd de wortel in blokjes en de bleekselderij in ringen. Bak dit kort mee.
  4. Voeg de oregano, de tijm en de rozemarijn toe en verhit kort. Voeg de tomatensaus toe en laat het geheel op een zacht vuur stoven. Net zolang totdat de spaghetti pompoen gaar is. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  5. Haal de pompoenen uit de oven en trek het vruchtvlees los met 2 vorken. Wees voorzichtig want het is erg heet. Meng dit met de bolognesesaus.
  6. Schep de vulling terug in de pompoen. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de pompoen. Zet de pompoen nog even terug in de oven, zodat de mozzarella kan smelten.

Hete Bliksem

Hete Bliksem

Oer Hollands, maar nog altijd lekker!!!

Gang hoofdgerecht
Totale tijd 25 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 750 gr zoete appels (Dijkman zoet)
  • 250 gr zure appels (Goudreinet)
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 40 gr boter
  • Snufje zout

Bereiding

  1. De aardappelen schillen en in gelijke stukken snijden. Schil de appels, snijd de appels in vieren en haal de klokhuizen er uit.
  2. Zet een flink pan met ruim water op het vuur en breng de aardappels en de appels met een snufje zout aan de kook.
  3. Als het water kookt zet je het vuur lager, en laat je het in ± 20 minuten garen. Als de aardappels gaar zijn, giet je het af. En stampen je alles goed door elkaar.

Recept notities

Tip:
Lekker met uitgebakken spekjes, bloedworst of rookworst.

Koolrabi met bechamelsaus

Koolrabi met bechamelsaus

Totale tijd 45 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 1 kilo koolrabi
  • zout
  • 3 dl bechamelsaus

Bereiding

  1. Schil de koolrabi en snijd deze in reepjes.
  2. Kook de gesneden koolrabi in ongeveer 30 minuten gaar met een bodempje water en wat zout.
  3. Giet de bechamelsaus er bij, meng die er goed door.
  4. Doe het mengsel in een schaal en strooi er nootmuskaat over.

Koolrabi gesmoord

Koolrabi gesmoord

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 1 kilo koolrabi
  • zout
  • 3,5 el boter
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de koolrabi en snijd ze in repen.
  2. Zet de koolrabi op met een bodempje water, de helft van de boter en wat zout.
  3. In een gesloten pan smoort u deze groenten op een zacht vuurtje in 30 minuten gaar. Het water is dan vrijwel verdwenen.
  4. Voeg de rest van de boter toe en schud die door.
  5. Strooi er nootmuskaat over.

Roergebakken Koolrabi

Roergebakken Koolrabi

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2 personen

Ingredienten

  • 150 gr rijst
  • 1 koolrabi
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 0,5 rode paprika
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl sambal
  • 1 tl ketoembar
  • zout
  • gemalen zwarte peper
  • 2 el ketjeap manis
  • 1 el roerbakolie.
  • 2 kipfilet
  • kipkruiden (of wat jezelf lekker vind)
  • 25 gr braadboter

Bereiding

  1. Zet een pan met wat water op het vuur en kook de rijst in 9 min gaar, giet het overtollig water af en laat de rijst in de pan met deksel staan.

  2. Kruid de kipfilet met de kipkruiden (of kruiden naar eigen keuze)

  3. Zet de pan op het vuur en als deze warm is voeg je de braadboter toe en bak de je kipfilet gaar.

  4. Schil ondertussen koolrabi en snijd in blokjes.

  5. Snijd de ui en knoflook fijn en verwarm de olie in de wok.

  6. Voeg nu de ui en de knoflook toe in de wok en fruit dit even aan

  7. Dan de koolrabi toevoegen, de kruiden en de sambal en ca 3 min alles roerbakken op matig vuur.

  8. Ondertussen de paprika in stukjes snijden en toevoegen.

  9. De tomaat snijden en toevoegen met de ketjap.

  10. Alles nog zo’n 5 tot 10 min laten pruttelen. Wil je het wat gaarder dan moet het iets langer.
  11. Dan nu de rijst met de roergebakken koolrabi en kip serveren

Pasta-ovenschotel met prei en kip

Pasta-ovenschotel met prei en kip

Kook tijd 15 minuten
in de oven 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2 personen

Ingredienten

  • 150 gr pasta
  • 1 prei
  • 1 paprika
  • 1 tak peterselie
  • 250 ml melk
  • 100 gr gerookte kipreepjes
  • 250 ml kippenbouillon
  • 2 el bloem
  • 2 handjes geraspte kaas
  • 1 bol mozzarella
  • zout/peper

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet een pan water op en kook de pasta gaar.
  2. Snijd de prei en paprika in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en fruit de prei en paprika aan.
  3. Voeg vervolgens de bloem toe en meng alles even door elkaar. Laat dit 1 minuut bakken. Voeg daarna beetje voor beetje het vocht toe (melk/bouillon). Blijf ondertussen goed roeren.

  4. Als al het vocht er in zit is de saus is klaar, dan voeg je de kipreepjes, peterselie en een snufje zout en peper toe.
  5. Meng de pasta met de ‘saus’. Schep het geheel in een ovenschaal. Verdeel een beetje kaas over de bovenkant en maak het geheel af met wat stukjes mozzarella.
  6. Zet de ovenschaal voor ongeveer 15 minuten in de oven.

Preischotel met gehakt

Preischotel met gehakt

Kook tijd 15 minuten
in de oven 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Portie 2 personen

Ingredienten

  • 150 gr mager rundergehakt
  • 2 preien
  • 175 ml creme fraiche
  • 5 el kookroom
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • verse peterselie
  • 1 ei
  • geraspte kaas.

Bereiding

  1. Verwarmen je oven op 220 graden. Vervolgens breng je het gehakt op smaak met zout en peper of gehaktkruiden. Snijd de prei in dunne ringen en bak deze aan in een scheutje olie.
  2. Voeg na ongeveer 5 minuten, als de prei een beetje zacht is geworden, het gehakt toe.
  3. Ondertussen meng je de creme fraiche, het ei, de kookroom, knoflookpoeder en wat verse peterselie in een mengbeker. Als het gehakt rul is, schep je deze samen met de prei in een ovenschaal.
  4. Tip: Je kunt ook je eigen favoriete kruiden toevoegen om je gerecht je eigen smaak te geven.
  5. Giet hier overheen het roommengsel en strooi eventueel nog wat geraspte kaas over de ovenschotel.
  6. Nu kan de preischotel 30 minuten in de oven.