lekkere krieltjes uit de koekenpan

Lekkere krieltjes uit de koekenpan

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 250 gr krieltjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje Verse oregano
  • 1 tl roomboter
  • olijfolie
  • grof zeezout

Bereiding

  1. Breng een pan water aan de kook.
  2. Was en halveer de krieltjes en kook deze 6 minuten.
  3. Giet de krieltjes af en laat ze even goed uitwasemen.
  4. Verhit de koekenpan en giet een goede scheut olijfolie en de roomboter in een koekenpan.
  5. Pel en plet de tenen knoflook en laat deze 2 minuten bakken in de warme olijfolie en roomboter.
  6. Voeg de krieltjes toe samen met de oregano en bak de krieltjes circa 15 tot 20 minuten op matig vuur gaar.
  7. Breng op smaak met wat zeezout.
  8. (Lekker bij asperges of een frisse salade!)

Zomer pastasalade met gerookte kip

Zomer pastasalade met gerookte kip

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 10 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 100 gr pasta
  • 100 gr paprika
  • 1 bosuitje
  • 1/2 komkommer
  • 2 stengel peterselie
  • 1 gerookte kipfilet
  • peper en zout
  • Dressing:
  • 3 el mayonaise
  • 1 el groene pesto

Bereiding

  1. Kook de pasta in 8 a 9 minute gaar.
  2. Snijd ondertussen de gerookte kip, paprika en komkommer in stukjes.
  3. snijd de bosui in ringetjes, en de peterselie fijn.

  4. Giet de pasta af, spoel af en laat afkoelen tot de pasta lauw is, (door de koude groenten en dressing koelt de pasta ook meer af).
  5. Meng de pasta, kip, paprika, komkommer, peterselie en bosui door elkaar.

  6. Maak de dressing door de mayonaise en de pesto met elkaar te mengen en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  7. Roer nu de pestodressing door de pastasalade.
  8. Eet smakelijk!
  9. Ook lekker als koude salade te eten bij de BBQ

Pasta pesto met kip en groente

Pasta pesto met kip en groente

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 300 gr Pasta
  • 1 Ui
  • 250 gr Champignons
  • 1 teen Knoflook
  • 1 Courgette
  • 1 Paprika
  • 390 gr Kipfilet
  • 125 ml kookroom
  • 100 gr Groene pesto
  • 100 gr Geraspte jong belegen kaas
  • 2 el Zonnebloemolie

Bereiding

  1. Kook de pasta in 9 minuten beetgaar.
  2. Snijd intussen de kipfilet in blokjes, snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  3. Was en snijd de champignons in kwarten.
  4. Snijd de courgette en de paprika in stukjes.
  5. Verhit in een hapjespan de olie en bak op hoog vuur de kip 3 minuten rondom aan.
  6. Voeg alle gesneden groenten toe en bak deze 5 minuten mee.
  7. Voeg de kookroom toe en laat 2-3 minuten inkoken.
  8. Voeg de pasta en de pesto toe en schep alles goed om.
  9. Verdeel de pasta over 4 borden, bestrooi met de kaas.
  10. Eet smakelijk!

Rijst met tonijn, sperziebonen en feta

Rijst met tonijn, sperziebonen en feta

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 150 gr rijst
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gr sperziebonen
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje tonijn op olie (160 gr)
  • 50 gr feta
  • 3 tl pesto
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el basilicum
  • snufje zwarte peper

Bereiding

  1. Zet een pan water op en kook de rijst in 9 minuten gaar, giet het water af, roer er doorheen en laat de rijst in de pan met de deksel erop staan.
  2. Was en kook de sperziebonen gaar in ongeveer 10-12 minuten. (even met de vork in prikken om te kijken of ze gaar zijn)

  3. Snijd ondertussen de ui, knoflook, rode peper, feta en paprika in stukjes.

  4. Giet een scheutje olie in een pan en fruit het uitje, met de knoflook en rode peper aan.
  5. Voeg na circa 3-4 minuten de stukjes paprika toe en bak dit 3-4 mee.

  6. Voeg de kruiden, de pesto en tonijn toe en meng alles door elkaar.

  7. Voeg daarna ook de gekookte sperziebonen en de rijst toe.
  8. Mengen en serveren met de blokjes feta.
  9. Eet smakelijk!

Rijst met kipcurry

Rijst met kipcurry

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 300 gr kipfilet
  • 200 gr rijst
  • 1 ui
  • 200 gr prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode of gele paprika
  • 200 ml kokosmelk
  • 0,5 bouillonblokje (kip)
  • 100 ml water
  • 1 el gembersiroop
  • zout en peper
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder

Bereiding

  1. Kook de rijst in 9 minuten gaar, giet de rijst af en roer er doorheen en laat met deksel op de pan staan.
  2. Kook het water voor de bouillon en los in 100 ml water het halve bouillonblokje op.
  3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  4. Maak de prei en paprika schoon en snijd de prei en paprika in stukjes.
  5. Snijd ook de kipfilet in stukjes en bestrooi met zout en peper.
  6. Giet een scheutje olie in een hapjespan of wok pan en bak de kipfilet rondom aan.
  7. Voeg de ui, knoflook de kerriepoeder en paprikapoeder toe.
  8. Bak dit geheel 2-3 minuten.
  9. Voeg daarna de prei en paprika toe.
  10. Bak dit een paar minuten mee en voeg dan bouillon, gembersiroop en kokosmelk toe.
  11. Breng dit aan de kook en laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen totdat het een beetje ingekookt is en de saus wat dikker is.
  12. Serveer nu de rijst met de kipcurry erover.
  13. Ook lekker met wat uitgebakken uitjes erover en wat kroepoek erbij.
  14. Eet smakelijk!

Ovenschotel met aardappel, broccoli en zalm

Ovenschotel met aardappel, broccoli en zalm

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Portie 4

Ingredienten

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 2 ui
  • 1 stronk broccoli
  • 1 lente ui
  • 400 gr zalmfilet
  • 200 ml kookroom
  • 100 gr geraspte kaas

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de aardappelen en rasp deze grof.
  3. Pel de uien en snipper ze fijn.
  4. Snijd de zalm in reepjes.
  5. Snijd de broccoli in kleine roosjes, was de roosjes en laat ze goed uitlekken.
  6. Besprenkel de ovenschotel met (olijf)olie.
  7. Leg de zalm, uien en broccoliroosjes in de schaal en overgiet met de kookroom.

  8. bestrooi naar smaak met peper en zout.
  9. Leg hierboven op de geraspte aardappelen en geraspte kaas.
  10. Zet nu de ovenschotel in de oven voor 45 min.
  11. Tot slot de lente ui in ringetjes snijden en over de ovenschotel strooien.
  12. Eet smakelijk!

Kip parmigiana met aubergine en rijst

Kip parmigiana met aubergine

Bereidingstijd 20 minuten
Kook tijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 150 gr Rijst
  • 1 aubergine
  • 400 gr tomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 kipfilets
  • 1 bol mozzarella
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Kook de rijst in 8-9 minuten gaar, giet het vocht af, roer even goed door de rijst en laat de rijst staan met deksel op de pan.
  3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  4. Was en snijd de tomaten in kleine blokjes.
  5. Snijd de aubergine in plakken en bestrooi met een snufje zout en peper.
  6. Giet een scheutje olie in een pan en bak de plakjes aubergine rondom bruin.
  7. Giet een scheutje olie in een pan en fruit de ui met de knoflook.
  8. Voeg na circa 2 minuten de tomatenblokjes, een snufje zout en peper en wat basilicum naar smaak toe.
  9. Laat de saus circa 10-15 minuten zachtjes pruttelen.
  10. Breng de kipfilet op smaak met een snufje peper en wat Italiaanse kruiden.
  11. Bak de kipfilets in een pan met een klontje boter totdat ze bijna gaar zijn, haal ze vervolgens uit de pan.
  12. Verdeel de helft van de tomatensaus over een ovenschaal.
  13. Leg de plakjes aubergine in de tomatensaus.
  14. Vervolgens leg je de kipfilets op de aubergine en verdeel je de rest van de tomatensaus over de kip.
  15. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel de plakjes mozzarella over de ovenschotel.
  16. Als laatste strooi je wat geraspte Parmezaanse kaas over het geheel.
  17. Zet de ovenschotel ongeveer 20-25 minuten in de oven.
  18. Serveer met de rijst.
  19. Eet smakelijk!

Pasta ovenschotel met courgette

Pasta ovenschotel met courgette

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 225 gr Pasta
  • 2 tl Tijm
  • 2 tl Oregano
  • 2 tl gedroogde Basiliucm
  • 1 Ui
  • 2 tenen Knoflook
  • 200 gr Cherrytomaatjes
  • 1 Courgette
  • 200 ml Kookroom
  • 100 gr geraspte Kaas
  • 50 gr geraspte Kaas voor over de ovenschotel
  • Zout
  • Peper
  • 125 gr (Optioneel) spekreepjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op het pak.
  3. (Optioneel: Bak de spekreepjes uit en hou ze even apart in een schaaltje)
  4. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  5. Snijd ook de courgette en cherrytomaatjes in stukjes.
  6. Giet een scheutje olie in een pan en fruit de ui met de knoflook aan.
  7. Voeg na circa 3 minuten de courgette toe en bak een paar minuten mee.
  8. Daarna kunnen de cherrytomaatjes, tijm, oregano, basilicum en een snufje zout en peper erbij.
  9. Bak dit even kort aan.
  10. (Voeg nu ook optioneel de spekreepjes toe)
  11. Voeg de kookroom toe en warm dit op.
  12. Doe dan een deel (100 gr) van de geraspte kaas erdoor, even goed roeren en dan kan het vuur uit.
  13. Meng de gekookte pasta door de saus.
  14. Schep alles in een grote ovenschaal en strooi nog het andere deel van de geraspte kaas er overheen.
  15. Eventueel kun je nog wat extra gehalveerde cherrytomaatjes bovenop de ovenschotel doen.
  16. Zet de ovenschaal circa 15 minuten in de oven.
  17. Eet smakelijk!

Italiaanse rijstschotel met gehaktballetjes

Italiaanse rijstschotel met gehaktballetjes

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 300 gr rijst
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 smalle prei
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 courgette
  • 400 gr tomaten
  • 300 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 1 tl gehaktkruiden
  • 1 pakje tomaten frito (330 ml)
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
  • olie (om in te bakken)

Bereiding

  1. Was en snijd de tomaten, paprika en courgette in blokjes.
  2. Schil en wortel en snijd in blokjes.
  3. Was en snijd de prei in halve ringen.
  4. Snipper de ui.
  5. Kook de rijst in 8 a 9 minuten gaar, afgieten, even door de rijst roeren en met deksel op de pan laten staan.
  6. Meng nu in een kom het gehakt met de gehaktkruiden en het ei.
  7. Voeg daarna beetje voor beetje de paneermeel toe totdat je een stevige massa hebt,
  8. Maak nu kleine balletjes van het gehakt, ongeveer soep bal formaat.
  9. Giet een scheutje olie in een grote pan met deksel en bak de balletjes rondom bruin.
  10. Voeg dan de ui, prei, paprika, courgette en wortel toe.
  11. Bak dit 5 minuten mee en voeg dan de tomatenblokjes, tomaten frito en de kruiden oregano en basilicum toe.
  12. Laat dit nog 5 minuten pruttelen met deksel op de pan, voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe
  13. Voeg dan de gekookte rijst toe en meng alles door elkaar.
  14. Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas.
  15. Eet smakelijk!

Vegetarische stoofschotel

Vegetarische stoofschotel

Bereidingstijd 20 minuten
Kook tijd 20 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 600 gr Stevige aardappel
  • 300 gr Wortels
  • 250 gr Champignons
  • 2 Uien
  • 1 Paprika
  • 1 Teen knoflook
  • 2 Stengels verse peterselie
  • Snuf tijm
  • 2 tl Paprikapoeder
  • 1 Tomatenpuree blikje a 70 gr
  • 1 Groentebouillonblokje
  • 2 el Bloem
  • 2 Laurier blaadjes
  • Olie om te bakken
  • Optioneel: scheut rode wijn

Bereiding

  1. Los het bouillonblokje op in ca. 500 ml liter kokend water.
  2. Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes.
  3. Snipper de uien en knoflook.
  4. Snijd de paprika in blokjes, en de champignons in plakjes
  5. Schil de wortels en snijd de wortels in plakjes of blokjes.

  6. Fruit de ui en knoflook aan in een braadpan in een beetje olie of boter.
  7. Voeg nu de wortelstukjes toe en bak deze een paar minuten mee.

  8. Voeg daarna ook de champignons toe en de paprika en bak deze kort mee.
  9. Voeg de tijm en paprikapoeder toe en daarna ook de bloem. Schep goed door.
  10. Roer de tomatenpuree er door.
  11. Giet een scheut rode wijn er bij (mocht je deze stoofschotel zonder alcohol willen maken dan kun je deze stap ook overslaan).
  12. Roer goed door elkaar zodat de bloem is opgenomen en er soort saus ontstaat.
  13. Giet de bouillon erbij en blijf goed roeren.
  14. Doe de blaadjes laurier nu in de stoof en vervolgens ook de aardappelstukjes.
  15. Laat de vegetarische stoofschotel met de deksel gedeeltelijk op de pan ca. 20 minuten zachtjes pruttelen tot de aardappeltjes gaar zijn.
  16. Haal nu de laurierblaadjes uit de stoofpot voor dat je het gaat serveren.
  17. snijd als laatste de peterselie grof en strooi over het stoofgerecht.

  18. Eet smakelijk!