Broccoli met aardappelpuree

Broccoli met aardappelpuree

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 1 kg stamppotaardappelen
  • 150 ml volle melk
  • 30 g ongezouten roomboter
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat of vers geraspte
  • 200 g oude kaas
  • 600 g Broccoli

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken.
  2. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar.
  3. Vul ondertussen een pan met water en voeg een snufje zout aan het water toe en breng het aan de kook.
  4. Spoel je broccoli voor het koken af in een vergiet, om eventueel zand eraf te kunnen spoelen.
  5. Snijd de stronk en het groene blad van de onderzijde van de broccoli.
  6. De rest van de broccoli snijd je in kleine roosjes.
  7. Wil je de stronk erbij eten, dan kun je de stronk schillen met een dunschiller en de onderkant in plakjes of blokjes snijden.
  8. Je kunt namelijk de hele broccoli eten.
  9. Voeg de broccoli toe aan het kokende water en kook het ongeveer 4 tot 5 minuten.
  10. Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
  11. Giet de aardappels af en laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken.
  12. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.
  13. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken.
  14. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of pureeknijper).
  15. Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is.
  16. Voeg 200 g geraspte oude kaas toe.
  17. Breng eventueel op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Aardappel broccolipuree met zalm

Aardappel broccolipuree met zalm

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 350-400 gr zalm
  • 400 gr broccoli
  • 3 aardappels
  • zout/peper
  • 2-3 tl pesto
  • 1 bosui
  • 1 el pijnboompitten

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  2. Snij de broccoli in kleine roosjes en was de roosjes broccoli

  3. Kook de aardappels met de broccoliroosjes in ongeveer 10-15 minuten gaar.
  4. Breng de zalm op smaak met zout en peper.
  5. Smeer de zalm daarna in met een beetje olie aan beide kanten.
  6. Grill of bak de zalm in ongeveer 3 minuten per kant.
  7. De zalm mag van binnen nog een beetje roze zijn .
  8. Stamp nu de aardappels met de broccoli fijn met een beetje kookvocht.
  9. Voeg de pesto en wat zout en peper, naar smaak, toe en meng alles door elkaar.
  10. Snijd een bosui of lente-ui heel fijn en voeg deze ook toe aan de puree.
  11. Serveer de aardappel-broccolipuree met de zalm.
  12. Met wat pijnboompitten garneer je het gerecht.

Flespompoensoep

Flespompoensoep

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 1 flespompoen 500 gr
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 rode peper
  • 1 liter water
  • 1,5 tl karwijzaad
  • 125 gr zure room
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Was de pompoen en verwijder eventuele oneffenheden.
  2. Halveer de pompoen en verwijder de pitten en de draden.
  3. Snijd de rest van de pompoen, met schil en al, in gelijke kleine stukken.

  4. Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn.
  5. Fruit dit aan in wat olijfolie.
  6. Voeg het karwijzaad toe en bak dit kort mee.
  7. Voeg de pompoen en de bouillon toe.
  8. Breng de soep aan de kook en laat de pompoen in zo’n 15 minuten zacht koken.

  9. Pureer de soep glad met een staafmixer.
  10. Breng de pompoensoep verder eventueel op smaak met peper en zout.

  11. Bij het serveren van de soep in een kom of diep bord
  12. maak je het af met lepel zure room en iets karwijzaad.

Aardappel Courgette Omelet (vegetarisch)

Aardappel Courgette Omelet (vegetarisch)

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 400 gr vastkokende aardappels
  • 5 eieren
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 50 gr oude kaas (geraspt)

Bereiding

  1. Verwarm de grill voor.
  2. Snijd de ui en knoflook fijn en snijd de courgette in kleine blokjes.
  3. Schil de aardappels en snijd ook de aardappels in kleine blokjes.
  4. Giet een scheutje olie in een grote koekenpan (Let op de koekenpan moet straks ook in de oven).
  5. Bak de aardappel blokjes met de kruiden ongeveer 8 minuten.
  6. Voeg de ui, knoflook en courgette toe en bak nog ca. 2 minuten
  7. Ondertussen meng je in een kom de eieren met een snufje zout en peper.
  8. Giet het ei-mengsel over de stukjes aardappel in de pan.
  9. Zet de deksel op de pan en laat dit 5-10 minuten zachtjes bakken totdat het ei zo goed als gaar is.
  10. Strooi wat geraspte kaas er overheen en zet de pan ca. 5 minuten onder de grill.

  11. Serveer de aardappel omelet.

Paprika Gehakt Schotel

Paprika Gehakt Schotel

Bereidingstijd 5 minuten
Kook tijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 300 gr rundergehakt
  • 2 paprika's (rood/geel)
  • 1 ui
  • 2 teen knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tak basilicum
  • 150 gr snelkookrijst
  • 450 ml bouillon (groenten of tuinkruiden)
  • 50 gr geraspte kaas
  • zout en peper

Bereiding

  1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
  2. Snijd de paprika’s in stukjes.
  3. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook ca. 2 minuten.
  4. Voeg nu het gehakt en de kruiden toe.
  5. Bak het gehakt rul en voeg dan paprika toe.
  6. Bak de paprika kort mee en voeg vervolgens de bouillon en ongekookte rijst toe.
  7. Zet de deksel op de pan en laat dit ongeveer 15 minuten pruttelen totdat de rijst gaar is, zo nu en dan roeren
  8. Na ongeveer 15 minuten is de rijst gaar en kun je wat geraspte kaas toevoegen.
  9. Meng het geheel goed door.
  10. Direct serveren.

Stamppot Witlof ham kaas

Stamppot Witlof ham kaas

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 25 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 500 gr kruimige aardappels
  • 4 stronk witlof
  • 75 gr ham
  • 50 gr oude kaas (geraspt)
  • 2 tak peterselie
  • 25 gr boter
  • scheutje melk
  • 1 ui
  • Voor de kipschnitzel – OPTIONEEL
  • 2 kipfilets
  • 1 ei
  • paneermeel
  • bloem
  • snufje zout en peper

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in grote stukken.
  2. Snijd de ham in stukjes.
  3. Kook de aardappels ca. 20 minuten in een grote pan met water.
  4. Giet het water af en stamp de aardappels met een klont boter, scheutje melk en een snuf peper en zout tot puree. Snipper de ui.
  5. Verwijder de bittere kern van de witlof en snijd de witlof in stukken.
  6. Verwarm een beetje boter in een pan en bak de witlof en ui.
  7. Na een paar minuten voeg je de ham toe en meng je alles door elkaar.
  8. Zet het vuur uit.
  9. Giet eventueel vocht in de pan even af.
  10. Meng de witlof, ham, kaas en de kruiden door de aardappelpuree.
  11. U kunt eventueel een heerlijk krokante kipfilet aan de maaltijd toevoegen
  12. Sla/druk de kipfilets plat met bijvoorbeeld een deegroller of pan totdat de kipfilets ongeveer 1 cm dik zijn (doe dit bij voorkeur op een snijplank voor kip of tussen 2 stukken huishoudfolie)
  13. Doe een laagje paneermeel over een bord. Verdeel wat bloem op een ander bord. Kluts het ei in een diep bord (voeg eventueel wat peper en zout toe).
  14. Haal de kipfilet, aan beide zeiden, eerst door de bloem, daarna door het ei en als laatste door de paneermeel.
  15. Giet een scheutje olie in een pan en bak de krokante kipschnitzels ongeveer 4 minuten per kant totdat ze mooi bruin en gaar zijn.

Zoete aardappel quiche met spinazie (vegetarisch)

Zoete aardappel quiche met spinazie (vegetarisch)

Bereidingstijd 20 minuten
Kook tijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 6 vellen deeg voor hartige taart
  • 200 gr zoete aardappel
  • 175 gr spinazie
  • 100 gr feta
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 100 ml kookroom
  • handje paneermeel

Bereiding

  1. Laat de vellen hartige taartdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de zoete aardappel en rode ui en snijd deze klein.
  3. Verhit een scheutje olie in een pan en pers het teentje knoflook hierboven uit.
  4. Voeg de zoete aardappel en ui toe en bak deze ca. 5 minuten mee.

  5. Zet het vuur wat lager en voeg beetje voor beetje de spinazie toe.
  6. Blijf goed omscheppen en ga door tot de spinazie is geslonken.
  7. Snijd de feta in kleine blokjes.
  8. Meng de eieren met de kookroom en de blokjes feta door elkaar.
  9. Vet de quichevorm in met een scheutje olijfolie om plakken te voorkomen.
  10. Bekleed de vorm met de plakjes hartige taartdeeg en duw de randen goed aan.
  11. Besprenkel met wat paneermeel.
  12. Verdeel het zoete aardappel-spinaziemengsel over de bodem en giet het eiermengsel eroverheen.
  13. Verdeel daarna een handje geraspte kaas erover en bak de quiche ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Koolrabi met bechamelsaus

Koolrabi met bechamelsaus

Totale tijd 45 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 1 kilo koolrabi
  • zout
  • 3 dl bechamelsaus

Bereiding

  1. Schil de koolrabi en snijd deze in reepjes.
  2. Kook de gesneden koolrabi in ongeveer 30 minuten gaar met een bodempje water en wat zout.
  3. Giet de bechamelsaus er bij, meng die er goed door.
  4. Doe het mengsel in een schaal en strooi er nootmuskaat over.

Koolrabi gesmoord

Koolrabi gesmoord

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 1 kilo koolrabi
  • zout
  • 3,5 el boter
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de koolrabi en snijd ze in repen.
  2. Zet de koolrabi op met een bodempje water, de helft van de boter en wat zout.
  3. In een gesloten pan smoort u deze groenten op een zacht vuurtje in 30 minuten gaar. Het water is dan vrijwel verdwenen.
  4. Voeg de rest van de boter toe en schud die door.
  5. Strooi er nootmuskaat over.

Roergebakken Koolrabi

Roergebakken Koolrabi

Totale tijd 15 minuten
Portie 2 personen

Ingredienten

  • 1 koolrabi
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 0,5 rode paprika
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl sambal
  • 1 tl ketoembar
  • zout
  • gemalen zwarte peper
  • 2 el ketjeap manis
  • 1 el roerbakolie.

Bereiding

  1. Koolrabi schillen en in blokjes snijden.
  2. Verwarm de olie in de wok. Ondertussen uitje fijn snipperen en in de wok doen. Knoflook fijnhakken en toevoegen in de wok.
  3. De koolrabi toevoegen en de kruiden en sambal en ca 3 min alle roerbakken op matig vuur. Ondertussen de paprika in stukjes snijden en toevoegen, vuur weer wat hoger en kort meebakken, warmtebron weer even wat temperen.
  4. De tomaat snijden toevoegen met de ketjap.
  5. Alles nog zo’n 5 tot 10 min laten pruttelen. Wil je het wat gaarder dan moet het iets langer.