Basis recept witte Asperges

Basis recept witte Asperges

Ingredienten

  • Verse witte asperges.
  • Zout
  • Boter
  • 4 Plakken ham
  • 4 eieren

Bereiding

  1. Schil ze goed! Asperges kun je op verschillende manieren klaarmaken, maar als je ze niet goed schilt, kauw je steeds op vezels. En dan wil je ze nooit meer eten… Schil ze dus goed! Hoe dat het beste gaat? Leg de stengels eerst een half uurtje in koud water. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Dan weet je zeker dat de asperges perfect geschild zijn. Snijd er ten slotte aan de onderzijde een klein stukje af. Nu zijn ze klaar om te bereiden.
  2. Vul uw pan met water, zorg dat de punten van de asperge stengels boven het water uitsteken. Doe een snufje zout in het water en klein beetje boter. Voordat u kunt aanvangen met het koken van asperges dient u te wachten tot het water goed kookt, op dit moment mogen de asperges pas in de (asperge) pan, hierdoor gaat het water weer van de kook. Als het water opnieuw kookt draai dan het vuur lager, maar houd het aan de kook. Het koken van de asperges begint eigenlijk nu pas.

  3. Bij het koken van asperges adviseren wij een kooktijd van ca. 12 minuten, bij het koken van asperges is de hoeveelheid en de dikte van de stengels bepalend. Dit is bij het koken van asperges dus even een lastig onderdeel. Hou bij het koken van asperges gewoon maar een minuut of 10-12 aan, bij dikkere stengels of grotere hoeveelheden 15 tot 20 minuten. Ga ook op uw gevoel af bij het koken van asperges, dit is een stap waarbij wij u niet gemakkelijk kunnen helpen. Het aller lekkerste bij het koken van asperges: (tip) Uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat bij het koken van asperges, bij een normale hoeveelheid, ca. 800 – 1200 gram asperges en een kooktijd van 8-10 minuten goed is, en ik bij het koken van asperges een soort van nagaartijd neemt. Ik neem dan de pan van het vuur en laat hierna de pan zonder kookvuur nog een minuut of 10 staan, met de deksel er op om het vocht vast te houden. Hierdoor garen de asperges nog even lekker door en worden ze extra zacht, ik doe dan ook nog even, net nadat de pan van het vuur is, er nog even een extra klontje boter er bij.
  4. Bij het koken van traditionele asperge gerecht hoort ham, gekookt ei en vastkokende aardappels of krieltjes.

Raapstelen met roereieren en Spaghetti

Raapstelen met roereieren en Spaghetti

Totale tijd 30 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 600 gram raapstelen
  • 400 gram spaghetti
  • zout
  • 1/2 eetlepel aardappelmeel
  • klontje boter
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • peper
  • paprikapoeder
  • bieslook
  • 2 tomaten

Bereiding

  1. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet ze af.
  2. Maak de raapsteltjes schoon en kok ze met aanhangend water en iets zout in 5 minuten gaar.
  3. Hak de raapstelen, doe ze terug in de pan en bind het vocht met het aangelengde aardappelmeel.
  4. Roer een klontje boter door de groente.
  5. Maak roereieren van de eieren, melk, zout peper, paprikapoeder en de bieslook.
  6. Neem een voorverwarmde schaal, leg de raapstelen in het midden, schik de spaghetti eromheen. Verdeel de roereieren over het geheel en garneer met plakjes tomaat en fijngeknipte bieslook.

Stamppot Raapstelen

Stamppot Raapstelen

Totale tijd 40 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen
  • 600 gram raapstelen
  • 2 dunne prei
  • 2 rode paprikas
  • 20 gram boter
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • 1,5 deciliter melk
  • zout
  • peper
  • 200 gram geraspte belegen kaas

Bereiding

  1. Schil en was de aardappelen, snijd ze in 2 of 4 stukken van gelijke grootte en kook ze in circa 20 min. gaar in weinig water.
  2. Was intussen de raapstelen, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in stukken van ca. 2 centimeter. Laat de raapstelen uitlekken.
  3. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen.
  4. Maak de paprika`s schoon en snijd het vruchtvlees in stukken.
  5. Smelt de boter en bak de preiringen en de paprikastukjes met de Cajunkruiden zachtjes circa 5 min.
  6. Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en stamp ze met een pureestamper fijn.
  7. Roer het prei-paprikamensel, de raapstelen en de kaas erdoor en laat de stampot al roerende goed heet worden.
  8. Breng op smaak met zout en peper.

Snelle stamppot Raapstelen

Snelle stamppot Raapstelen

Een snelle en lekkere Stamppot

Totale tijd 25 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen
  • 600 gram raapstelen
  • 1,5 deciliter melk
  • zout
  • peper
  • 200 gram geraspte belegen kaas

Bereiding

  1. Schil en was de aardappelen, snijd ze in 2 of 4 stukken van gelijke grootte en kook ze in circa 20 min.gaar in weinig water.Was intussen de raapstelen,snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in stukken.Laat de raapstelen uitlekken.Giet de aardappelen af,voeg de melk toe en stamp ze met een pureestamper fijn.Roer de raapstelen en de kaas erdoor en laat de stampot al roerende goed heet worden.Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Groentensoep

Soepgroenten

Portie 8 Personen

Ingredienten

  • 1 aardappel
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • sperziebonen
  • 1 stengel bleekselderij
  • krulpeterselie
  • 3 runderbouillonblokjes
  • Peper
  • 1,5 liter Water

Bereiding

  1. Maak de aardappel en de groente schoon en snij in stukjes. Hak de krulpeterselie fijn.

  2. Breng in een soeppan het water met de runderbouillonblokjes aan de kook.

  3. Voeg de groente toe aan de bouillon, breng opnieuw aan de kook en kook 5 minuten op middelhoge temperatuur.

  4. Voeg de vermicelli toe en laat de soep nog 5-7 minuten zachtjes koken. Voeg op het laatst de peterselie toe. Proef en breng op smaak met peper.

Tomatensoep

 

5 van 1 stem
Print

Tomatensoep

Totale tijd 20 minuten
Portie 4 Personen

Ingredienten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 750 gr (roma)tomaten in parten
  • 750 ml water
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels kookroom
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Stokbrood of croutons

Bereiding

  1. Zet een soeppan op het vuur en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 min in de olijfolie.

  2. Voeg de tomaten in parten toe en bak deze 10 min mee.

  3. Voeg het water en de bouillontabletten toe en roer de tomatenpuree er door.

  4. Pureer nu alles met een staafmixer en laat een paar minuutjes doorkoken.

  5. Serveer in 4 borden of kommen. Schenk in elk bord of kom een klein scheutje kookroom. Serveer met het stokbrood of met croutons.

Spruitjes uit de oven met gehakt

 

Spruitjes uit de oven met gehakt

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Portie 2 porties

Ingredienten

  • 500 gram Spruiten
  • 2 rijpe peren
  • 1 middel grote ui
  • 500 gram Rundergehakt
  • 2 Eieren
  • 4 eetlepels Havermout
  • 2 theelepels Kaneel
  • 1 theelepel Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 75 gram Geraspte kaas

Bereiding

  1. Snijd de kontjes van de spruiten en kook ze vijf minuten met een snufje zout
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden
  3. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes
  4. Snipper de ui
  5. Meng het gehakt in een schaal met de ui, eieren, havermout en de kruiden
  6. Giet de spruiten af en doe ze samen met de stukjes peer in een ovenschaal
  7. Leg het gehaktmengsel er bovenop, verdeel en druk een beetje aan
  8. Strooi de geraspte kaas er overheen en plaats de ovenschaal 30 minuten in de oven
  9. Controleer of het gehakt goed gaar is, eet smakelijk!

Zoete aardappel stamppot met geroosterde spruitjes

Zoete aardappel stamppot met geroosterde spruitjes

Totale tijd 30 minuten

Ingredienten

  • 500 gr spruitjes
  • 3 middelgrote zoete aardappelen ca. 500 gram, in blokjes gesneden
  • scheutje melk of room
  • 1 el honing
  • 2 el olijfolie
  • zachte geitenkaas
  • walnoten
  • peper en zout
  • paprikapoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de spruitjes schoon door de harde onderkant eraf te snijden. Snijd grote spruitjes daarna doormidden.
  3. Bak de spruitjes 5 minuten met de gesneden kant naar beneden samen met een scheutje olijfolie in een koekenpan.
  4. Doe de gebakken spruitjes vervolgens in een ovenschaal en bak ze in een half uurtje bruin en zacht. Hussel de spruitjes halverwege even goed om.
  5. Stoom de blokjes zoete aardappel gaar in ongeveer 15 minuten.
  6. Stamp de zoete aardappel samen met een snuf peper en zout, een scheutje melk of room en wat paprikapoeder tot een romige zoete aardappel puree.
  7. Haal de spruitjes uit de oven en giet er een eetlepel honing over. Hussel nog even goed door elkaar.
  8. Doe driekwart van de spruitjes door de zoete aardappel puree. Houd de rest van de geroosterde spruitjes apart voor de garnering.
  9. Verdeel de zoete aardappel stamppot over de borden en garneer met de spruitjes, wat walnoten en zachte geitenkaas.

Honing mosterd spruitjes

Honing mosterd spruitjes

Totale tijd 25 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 750 gram spruitjes
  • 50 gram roomboter
  • 3 theelepels mosterd
  • 2 theelepels honing

Bereiding

  1. Maak de spruitjes schoon. Verwijder ‘het kontje’ en de buitenste blaadjes.

  2. Kook de spruiten beetgaar in 5-10 minuten. Giet ze af en laat even uitlekken.

  3. Verwarm ondertussen de boter in een koekenpan en voeg hieraan de mosterd en de honing toe. Roer dit door elkaar.

  4. Schep als laatst de spruitjes erdoorheen en verwarm de spruitjes nog eventjes.

Spruitjes met bacon en pijnboompitten

Spruitjes met bacon en pijnboompitten

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Portie 8 porties

Ingredienten

  • 225 gr spek
  • 60 gr boter
  • 85 gr pijnboompitten
  • 1 kg spruitjes schoongemaakt en versnipperd
  • 3 lente-uitjes fijngesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding

  1. De bacon in een grote, diepe koekenpan op een middelhoog vuur bruin bakken. Een beetje spekvet bewaren, de rest afgieten. In stukjes snijden.
  2. In dezelfde koekenpan boter met resterend spekvet op een middelhoog vuur verwarmen. Daarin pijnboompitten bruin roosteren. Spruitjes en lente-ui toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. 10-15 minuten op een middelhoog vuur koken tot de spruitjes slap en gaar zijn. De bacon net voor opdienen erdoor scheppen.