Zuurkool ovenschotel met banaan

Zuurkool ovenschotel met banaan

Bereidingstijd 30 minuten
Kook tijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1,5 kilo aardappels
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • 500 gram zuurkool
  • 3 eetl kerriepoeder
  • 6 bananen
  • Roomboter
  • Paneermeel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bak het gehakt rul in wat boter en kruid met kerriepoeder.
  3. Kook de aardappels en de zuurkool in twee verschillende pannen gaar in ca. 20 minuten.

  4. Giet de zuurkool af en zet even opzij.
  5. Giet de aardappels af en maak van de aardappels puree door deze te stampen en een klontje boter en scheutje melk toe te voegen.
  6. Pel de bananen en snijd in plakjes.
  7. Vet een grote ovenschaal in.
  8. Maak laagjes, eerst een laagje gehakt, dan een laagje zuurkool, schijfjes banaan en afdekken met puree.
  9. Herhaal nog een keer en eindig met de puree.
  10. Bestrooi de puree met wat paneermeel en klontjes boter en zet de schotel ca. 30 minuten in de oven tot de bovenkant bruin is.

Koolraap ovenschotel

Koolraap ovenschotel

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 1 koolraap
  • 4 vastkokende aardappelen
  • 3 rode/witte ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 takje verse rozemarijn
  • grof gemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • chilivlokken (Optioneel)
  • olijfolie
  • 1 ei
  • 500 gr gehakt
  • 1 zakje gehaktmix (naar keuze)
  • 50 gr Braadboter

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng het gehakt met de ui en de gehaktmix naar keuze.
  3. Draai 4 grote of meerdere kleine balletjes en braad deze in 15 a 20 min gaar.

  4. Schil koolraap en aardappels en snijd in blokjes.
  5. Pel uien en snijd in stukken.
  6. Kook de blokjes koolraap en aardappel 10 minuutjes voor.
  7. Doe olijfolie in een ovenschaal en knijp 2 tenen knoflook er boven uit.
  8. Doe de voorgekookte blokjes koolraap en aardappel erbij en roer goed om.
  9. Dan de in stukken gesneden uien erbij en een paar hele tenen knoflook er tussen.
  10. Maal zout en peper er over en doe de rozemarijn erbij.
  11. Afdekken met aluminium folie en in de oven (180 graden) zetten totdat het gaar is ( ongeveer een half uurtje)
  12. Als je van pittig houdt maal je er nog wat chilivlokken overheen (optioneel)
  13. Serveer de koolraap overschotel met de gehaktbal.

Rijst met Oosterse roerbak en Witte kool

Rijst met Oosterse roerbak en Witte kool

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 1 Rode ui
  • 2 knoflook teentjes
  • 2 cm Gember
  • 0,5 rode peper
  • 400 gr Witte kool
  • 3 tl kerriepoeder
  • 20 ml Sojasaus
  • 100 ml kokosmelk
  • 4 eieren
  • gezouten pinda’s
  • peper
  • zout
  • 2 el olie
  • 1 tl wittewijn azijn
  • 150 gr rijst

Bereiding

  1. Snipper de rode ui en snijd of pers de knoflook fijn.
  2. Schil de gember en snijd deze fijn.
  3. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn.
  4. Snijd de witte kool fijn.
  5. Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing in 10 min gaar en laat de rijst met deksel op de pan rusten.
  6. Verhit een ½ deel van de zonnebloemolie in een wok of hapjespan en fruit de rode ui, knoflook, gember en rode peper 2 minuten op laag vuur.
  7. Voeg de witte kool en kerriepoeder toe en roerbak 2 minuten.
  8. Voeg de witte wijnazijn en sojasaus toe en roerbak 1 minuut op middelhoog vuur.
  9. Voeg de kokosmelk toe en bak, afgedekt, 6-8 minuten op middelmatig vuur.
  10. Verhit de overige zonnebloemolie in een koekenpan. Kluts de eieren in een kom en bak er een roerei van.
  11. Breng op smaak met peper en zout.
  12. Voeg de rijst toe aan de wok of hapjespan en roer de rijst en witte kool door elkaar.

  13. Voeg het roerei toe, breng op smaak met peper en zout en verhit nog 1 minuut.
  14. Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de gezouten pinda’s.
  15. Serveer eventueel met wat kroepoekjes.

Rijst met groenten en boursinsaus

Rijst met kip groenten en boursinsaus

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 150 gr Rijst
  • 1 Rode paprika
  • 1 Ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr Champignons
  • 200 gr sperziebonen
  • 0,5 rode peper
  • 0,5 bakje Boursin cuisine
  • 150 gr creme fraiche
  • 4 el olie
  • zout
  • peper
  • kurkuma
  • 150 gr Kipfilet

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de beschrijving laat deze daarna rusten met deksel op de pan.
  2. Was de sperziebonen en haal de puntjes eraf, kook ze vervolgens beetgaar in 8-10 min, zelf even met vork in prikken om te controleren of ze beetgaar zijn.

  3. Snijd ondertussen de kipfilet in stukjes.

  4. Snipper de ui.
  5. Snijd of pers de knoflook fijn.
  6. Was en snijd de paprika en rode peper in stukjes.
  7. Doe de olie in de pan en fruit de ui en knoflook samen 2 minuten.
  8. Voeg nu de stukjes kip toe aan de ui en knoflook en bak deze gaar.
  9. Voeg dan de paprika en rode peper toe en bak deze 2 min mee.
  10. Voeg nu de bousin cuisine toe en laat deze smelten voeg dan de creme fraiche toe

  11. voeg nu ook de sperziebonen toe en laat het geheel 2 minuten zachtjes pruttelen met deksel op pan.

  12. Voeg naar smaak de zout, peper en kurkuma toe.
  13. Eet smakelijk!

Chinese kool Stamppot

Chinese kool stamppot

Portie 4 personen

Ingredienten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • zout
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 Chinese kool
  • 1 zakje nasikruiden
  • 1 el olie
  • 125 gr magere spekreepjes

Bereiding

  1. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout gaar.
  2. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de Chinese kool schoon, snijd hem in dunne reepjes en laat de kool goed uitlekken.

  3. Schenk 1 dl. heet water op de nasikruiden.

  4. Verhit de olie en bak de spekreepjes op een hoog vuur knapperig uit. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit ze op een halfhoog vuur mee. Schep de nasikruiden met het vocht erdoor en laat alles op een laag vuur een aantal minuten zachtjes pruttelen.

  5. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Schep de Chinese kool en het nasikruidenmengsel erdoor en verwarm alles al omscheppend op een halfhoog vuur.

Pastinaaksoep

Pastinaaksoep

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 1 grote ui
  • 600 gram Pastinaak
  • 1 grote aardappel
  • 2 bosui
  • 1 liter water
  • 100 gram spekreepjes
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 100 ml kookroom
  • 3 el olie

Bereiding

  1. Los 2 kippenbouillontabletten op in 1 liter kokend water.
  2. Snipper 1 grote ui en fruit die zachtjes aan in wat olie of boter.
  3. De ui moet niet kleuren.
  4. Schil intussen 600 gram pastinaken en 1 flinke aardappel en snijd ze in stukjes.
  5. Voeg, als de ui glazig is, 1 liter kippenbouillon toe en de aardappel.
  6. Breng aan de kook en laat 5 minuten zacht pruttelen.
  7. Voeg de pastinaakstukjes toe en laat nog 15 minuten pruttelen of totdat de groente gaar is.
  8. Pureer de soep en maak af met circa 100 milliliter room.
  9. Je kunt de soep eventueel garneren met 100 gram uitgebakken spekjes en/of een paar in fijne ringetjes gesneden stengels bosui.

Pasta bolognese

Pasta bolognese

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 200 gr pasta
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 gr gehakt
  • 2 wortels
  • 1 paprika
  • 100 gr champignons
  • 400 gr tomaten
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl sojasaus
  • snufje zout en peper

Bereiding

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes.
  2. Doe de wortels en paprika in een keukenmachine en hak de groenten fijn. Uiteraard kun je de wortels en paprika ook zelf fijn snijden.
  3. Was en snijd de tomaten en champignons in blokjes.

  4. Giet een scheutje olie in een pan en fruit de ui met de knoflook aan.
  5. Voeg na 2 minuten het gehakt toe en bak dit rul.
  6. Daarna voeg je de wortels, paprika, champignons en de kruiden toe en bak je dit ongeveer 5-6 minuten totdat de groenten wat zachter zijn.

  7. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit 1 minuut mee.
  8. Daarna kun je de tomatenblokjes, sojasaus en een snufje zout en peper toevoegen.
  9. Laat de saus nog even, 10-15 minuten, lekker pruttelen op een zacht vuurtje.
  10. Kook ondertussen de pasta in 8-10 gaar.
  11. Serveer de pasta met de bolognesesaus.

Spaghetti Pompoen met kastanjechampignon

Spaghetti Pompoen met kastanjechampignons

Totale tijd 45 minuten
Portie 2 Personen

Ingredienten

  • 1 spaghetti pompoen
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 prei
  • 50 ml slagroom
  • 75 gr geraspte kaas
  • 2 el olijfolie
  • 1 el bakolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten (gebruik hiervoor een lepel). Bestrijk het snijvlak met olijfolie.
  3. Pak een ovenschaal en leg de pompoen met het snijvlak naar boven in de ovenschaal. Bak de pompoen in circa 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  4. Pel en snipper intussen de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes. Snijd de prei in ringen en was grondig onder de kraan, gebruik bijvoorbeeld een vergiet.
  5. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten.
  6. Voeg de prei toe en bak enkele minuten mee totdat de prei slinkt. Voeg vervolgens de champignons toe en bak nog eens 5 minuten op een middelhoog vuur.
  7. Voeg na 5-10 minuten de slagroom en de helft van de geraspte kaas toe en roer totdat er een saus ontstaat. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  8. Trek het vruchtvlees van de pompoen los met een vork. Je krijgt zo een soort spaghetti slierten. Schep de groenten in roomsaus in de pompoen en meng met de spaghetti slierten.
  9. Strooi de rest van de geraspte kaas erover en plaats nog 2 minuten in de voorverwarmde oven, zet eventueel de grillstand aan voor een krokante bovenlaag.

Spaghetti Pompoen met paddestoelen en kaas

Spaghetti Pompoen met paddestoelen en kaas

Totale tijd 1 uur
Portie 2 Personen

Ingredienten

  • 1 spaghettipompoen
  • 200 g gemengde paddestoelen
  • 75 g ontbijtspek
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 60 g blauwe kaas
  • 30 g geraspte belegen kaas
  • 100 ml slagroom
  • wat boter en olijfolie
  • 1 handje peterselie
  • zout & versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Snij de pompoen in de lengte doormidden. Lepel de draden en pitten eruit. Besprenkel elke helft met een scheutje olijfolie, zout en peper. Leg met de snijkant naar beneden op een met bakpapier op de bakplaat. Zet de oven aan op 200 °C (voorverwarmen hoeft niet) en rooster ongeveer 50 minuten. Als u er makkelijk met een mespunt in kunt prikken, is de pompoen gaar.
  2. Snij intussen het spek in stukjes, snipper de sjalot en de knoflookteen. Fruit samen 5 minuten zachtjes in wat boter in een hapjespan. Snij intussen de paddestoelen in stukjes, voeg toe en bak al omscheppend op hoger vuur in nog eens 5 minuten gaar. Doe de room erbij, plus de verbrokkelde blauwe kaas, fijngehakte peterselie en flink wat versgemalen peper. Laat de kaas smelten en zet het vuur uit.
  3. Haal de gare pompoenhelften uit de oven, trek het vruchtvlees met een vork los.
  4. Schep het paddestoelenmengsel erop en hussel er een beetje doorheen. Bestrooi met geraspte kaas en zet 5 minuten terug in de oven, liefst op grillstand.

Spaghetti Pompoen bolognese

Spaghetti Pompoen Bolognese

Totale tijd 55 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 2 spaghetti pompoenen
  • 2 teentje knoflook
  • 2 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • Peper en zout
  • 4 el olijfolie
  • 300 gr rundergehakt
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 500 ml gezeefde tomatensaus
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Maak een kruidenolie van de olijfolie, hak de helft van de knoflook in kleine stukjes, de helft van de oregano en wat peper en zout. Halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten. Bestrijk ze royaal met de kruidenolie. Giet de rest van de olie in een ovenschaal. Leg de pompoen met het snijvlak naar beneden in de schaal. Bak de pompoenen in 40 – 50 minuten gaar.
  3. In de tussentijd ga je de bolognesesaus maken. Pel en snipper de ui en hak de rest van de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak mee. Snijd de wortel in blokjes en de bleekselderij in ringen. Bak dit kort mee.
  4. Voeg de oregano, de tijm en de rozemarijn toe en verhit kort. Voeg de tomatensaus toe en laat het geheel op een zacht vuur stoven. Net zolang totdat de spaghetti pompoen gaar is. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  5. Haal de pompoenen uit de oven en trek het vruchtvlees los met 2 vorken. Wees voorzichtig want het is erg heet. Meng dit met de bolognesesaus.
  6. Schep de vulling terug in de pompoen. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de pompoen. Zet de pompoen nog even terug in de oven, zodat de mozzarella kan smelten.