Groentensoep

Soepgroenten

Portie 8 Personen

Ingredienten

  • 1 aardappel
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • sperziebonen
  • 1 stengel bleekselderij
  • krulpeterselie
  • 3 runderbouillonblokjes
  • Peper
  • 1,5 liter Water

Bereiding

  1. Maak de aardappel en de groente schoon en snij in stukjes. Hak de krulpeterselie fijn.

  2. Breng in een soeppan het water met de runderbouillonblokjes aan de kook.

  3. Voeg de groente toe aan de bouillon, breng opnieuw aan de kook en kook 5 minuten op middelhoge temperatuur.

  4. Voeg de vermicelli toe en laat de soep nog 5-7 minuten zachtjes koken. Voeg op het laatst de peterselie toe. Proef en breng op smaak met peper.

Tomatensoep

 

Tomatensoep

Totale tijd 20 minutes
Portie 4 Personen

Ingredienten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 750 gr (roma)tomaten in parten
  • 750 ml water
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels kookroom
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Stokbrood of croutons

Bereiding

  1. Zet een soeppan op het vuur en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 min in de olijfolie.

  2. Voeg de tomaten in parten toe en bak deze 10 min mee.

  3. Voeg het water en de bouillontabletten toe en roer de tomatenpuree er door.

  4. Pureer nu alles met een staafmixer en laat een paar minuutjes doorkoken.

  5. Serveer in 4 borden of kommen. Schenk in elk bord of kom een klein scheutje kookroom. Serveer met het stokbrood of met croutons.

Spruitjes uit de oven met gehakt

 

Spruitjes uit de oven met gehakt

Bereidingstijd 10 minutes
Kook tijd 30 minutes
Totale tijd 40 minutes
Portie 2 porties

Ingredienten

  • 500 gram Spruiten
  • 2 rijpe peren
  • 1 middel grote ui
  • 500 gram Rundergehakt
  • 2 Eieren
  • 4 eetlepels Havermout
  • 2 theelepels Kaneel
  • 1 theelepel Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 75 gram Geraspte kaas

Bereiding

  1. Snijd de kontjes van de spruiten en kook ze vijf minuten met een snufje zout
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden
  3. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes
  4. Snipper de ui
  5. Meng het gehakt in een schaal met de ui, eieren, havermout en de kruiden
  6. Giet de spruiten af en doe ze samen met de stukjes peer in een ovenschaal
  7. Leg het gehaktmengsel er bovenop, verdeel en druk een beetje aan
  8. Strooi de geraspte kaas er overheen en plaats de ovenschaal 30 minuten in de oven
  9. Controleer of het gehakt goed gaar is, eet smakelijk!

Zoete aardappel stamppot met geroosterde spruitjes

Zoete aardappel stamppot met geroosterde spruitjes

Totale tijd 30 minutes

Ingredienten

  • 500 gr spruitjes
  • 3 middelgrote zoete aardappelen ca. 500 gram, in blokjes gesneden
  • scheutje melk of room
  • 1 el honing
  • 2 el olijfolie
  • zachte geitenkaas
  • walnoten
  • peper en zout
  • paprikapoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de spruitjes schoon door de harde onderkant eraf te snijden. Snijd grote spruitjes daarna doormidden.
  3. Bak de spruitjes 5 minuten met de gesneden kant naar beneden samen met een scheutje olijfolie in een koekenpan.
  4. Doe de gebakken spruitjes vervolgens in een ovenschaal en bak ze in een half uurtje bruin en zacht. Hussel de spruitjes halverwege even goed om.
  5. Stoom de blokjes zoete aardappel gaar in ongeveer 15 minuten.
  6. Stamp de zoete aardappel samen met een snuf peper en zout, een scheutje melk of room en wat paprikapoeder tot een romige zoete aardappel puree.
  7. Haal de spruitjes uit de oven en giet er een eetlepel honing over. Hussel nog even goed door elkaar.
  8. Doe driekwart van de spruitjes door de zoete aardappel puree. Houd de rest van de geroosterde spruitjes apart voor de garnering.
  9. Verdeel de zoete aardappel stamppot over de borden en garneer met de spruitjes, wat walnoten en zachte geitenkaas.

Honing mosterd spruitjes

Honing mosterd spruitjes

Totale tijd 25 minutes

Ingredienten

  • 750 gram spruitjes
  • 50 gram roomboter
  • 3 theelepels mosterd
  • 2 theelepels honing

Bereiding

  1. Maak de spruitjes schoon. Verwijder ‘het kontje’ en de buitenste blaadjes.

  2. Kook de spruiten beetgaar in 5-10 minuten. Giet ze af en laat even uitlekken.

  3. Verwarm ondertussen de boter in een koekenpan en voeg hieraan de mosterd en de honing toe. Roer dit door elkaar.

  4. Schep als laatst de spruitjes erdoorheen en verwarm de spruitjes nog eventjes.

Spruitjes met bacon en pijnboompitten

Spruitjes met bacon en pijnboompitten

Bereidingstijd 15 minutes
Kook tijd 25 minutes
Totale tijd 40 minutes
Portie 8 porties

Ingredienten

  • 225 gr spek
  • 60 gr boter
  • 85 gr pijnboompitten
  • 1 kg spruitjes schoongemaakt en versnipperd
  • 3 lente-uitjes fijngesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding

  1. De bacon in een grote, diepe koekenpan op een middelhoog vuur bruin bakken. Een beetje spekvet bewaren, de rest afgieten. In stukjes snijden.
  2. In dezelfde koekenpan boter met resterend spekvet op een middelhoog vuur verwarmen. Daarin pijnboompitten bruin roosteren. Spruitjes en lente-ui toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. 10-15 minuten op een middelhoog vuur koken tot de spruitjes slap en gaar zijn. De bacon net voor opdienen erdoor scheppen.

Zoete aardappelsalade met Cottage cheese

Zoete aardappelsalade met cottage cheese

Deze zoete aardappelsalade is een variant op de bekende Duitse Kartoffelsalade. Heerlijk om te serveren tijdens een barbecue. Laat die zomer maar komen! Maar ook al is het niet zo’n lekker weer, dan is deze salade ook gewoon super lekker.
Portie 2 personen

Ingredienten

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • 1 bosui
  • 1 rode zoete puntpaprika
  • 1 teen knoflook
  • verse dille naar smaak
  • kurkuma
  • paprikapoeder
  • 1 el cottage cheese
  • 1 el (geiten)kwark
  • 1 tl mosterd optioneel
  • zwarte peper
  • (Keltisch) zeezout naar smaak

Bereiding

  1. Was de zoete aardappelen. Je kunt deze schillen maar dat hoeft niet. Snijd de aardappelen in gelijke blokjes.
  2. Kook de zoete aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten beetgaar in een pan met water.
  3. Was en snijd de ui en paprika in stukjes.
  4. Pel en rasp de knoflook.
  5. Giet de aardappelen af en laat ze eventjes afkoelen.
  6. Doe de aardappelen samen met de stukjes paprika en ui in een grote schaal. Strooi er wat kurkuma, paprikapoeder, peper en zout overheen.
  7. Meng de cottage cheese, kwark en eventueel een beetje mosterd, in een schaaltje.
  8. Breng op smaak met de geraspte knoflook, dille en wat peper en zout. Roer dit mengsel door de aardappelsalade.
  9. Garneer de salade met een beetje verse dille.

Frittata met zoete aardappel en spinazie

5 from 1 vote
Print

Frittata met zoete aardappel en spinazie

Frittata met zoete aardappel en spinazie makes a great lunch! Deze omelet 2.0 is lekker en voedzaam. Hierdoor heb je de rest van de dag genoeg energie. Frittata is een Italiaans gerecht en is eigenlijk uit armoede ontstaan. Perfect voor de restjes groente die nog in je koelkast hebt liggen! Deze frittata is onder andere gemaakt van eieren, zoete aardappel en spinazie. Hierdoor wordt de omelet lekker stevig en lijkt het nog het meest op een dikke pannenkoek.

Ingredienten

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • 200 gram verse spinazie
  • 8 eieren
  • 50 gram geraspte pecorino optioneel
  • verkruimelde feta optioneel
  • nootmuskaat
  • komijn
  • peper &zout
  • pijnboompitten
  • ghee om in te bakken Roomboter is ook een optie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

  2. Schil de zoete aardappelen en snijdt ze in blokjes. De zoete aardappel kun je vast gaar bakken of stomen.

  3. Gebruik voor dit recept een ovenvaste pan of als je die niet hebt een koekenpan.

  4. Klop de eieren los en voeg eventueel verkruimelde feta toe.

  5. Bak de spinazie samen met wat nootmuskaat en komijn in een koekenpan. In een keer is bijna niet te doen, dus voeg gewoon elke keer wat spinazie toe. Het slinkt vrij snel.

  6. oeg dan de eieren toe en roer het goed door elkaar. Voeg meteen de zoete aardappelblokjes toe.

  7. Wanneer je een ovenpan hebt zet je deze nu voor 15-20 minuten in de oven.

  8. Geen ovenpan? Bak de frittata nog even op laag vuur door, eventueel met een deksel erop.

  9. Wanneer je het aandurft en je frittata stevig genoeg is, kun je voorzichtig de frittata vanuit de koekenpan op een bakplaat laten glijden. Oefening baart kunst, voorzichtigheid geboden

  10. Zet ook dan de frittata voor nog zo’n 15 minuten in de oven.

  11. Heerlijk met wat geraspte pecorino, geroosterde pijnboompitjes en een frisse groene salade.

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel

5 from 1 vote
Print

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel

Portie 4 personen

Ingredienten

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 500 gr zuurkool
  • 250 gr uitgebakken spekjes
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentjes knoflook
  • ananas
  • peper & zout

Bereiding

  1. Stoom de zoete aardappelen in zo’n 20 minuten beetgaar. Heb je geen stoompan? Kook de zoete aardappelen dan in ongeveer 20 minuten gaar in een laag water.
  2. Nu ga je de zuurkool bereiden. Fruit de sjalotjes in een koekenpan. Pers vervolgens het teentje knoflook erboven uit. Voeg de zuurkool toe. Goed omscheppen en op laag vuur laten opwarmen in de pan.
  3. Stamp ondertussen de zoete aardappel tot puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het wat smeuïger te maken.
  4. Bak de spekjes en snijd de ananas in stukjes.

  5. Doe de zoete aardappelpuree, de zuurkool en de stukjes ananas bij elkaar in een grote pan en schep goed door.
  6. Serveer je zuurkoolstamppot met de uitgebakken spekreepjes.

Zoete aardappelschotel met sperziebonen

Zoete aardappelschotel met sperziebonen

Deze zoete aardappelschotel kun je van te voren al klaarmaken. ‘s Avonds kun je hem in de oven afbakken zodat de zoete aardappel heerlijk knapperig wordt. Zonder oven zet je deze maaltijd binnen een kwartier op tafel. Een snel, simpel en voedzaam gerecht.
Totale tijd 20 minutes
Portie 3 personen

Ingredienten

  • 2 grote zoete aardappels
  • 300 gr sperziebonen
  • 125 gr gerookte spekblokjes
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • 1 tl zoete paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Dit hoeft niet als je de schotel snel op tafel wilt zetten.

  2. Schil de zoete aardappels en snij in ‘hapklare’ stukken.
  3. Maak de sperziebonen schoon en snij ze doormidden.
  4. Spoel dit onder de kraan even af en stoom de sperziebonen en zoete aardappel in 10 minuten gaar. Zet dit vervolgens even apart.
  5. Snipper de ui, knoflook en de Spaanse peper (haal de pitjes eruit) en fruit dit aan in een koekenpan met een beetje olijfolie.
  6. Schep de spekjes uit de pan en doe bij de groente. Bak in dezelfde pan de spekjes in 4 minuten.

  7. Doe de spekjes bij de groente. Voeg de kruiden toe en hussel voorzichtig met een spatel door elkaar.
  8. Wanneer je de schotel meteen wilt eten, kun je er nu al lekker van genieten.
  9. Vet anders een ovenschaal in en schep alles in de ovenschaal. Bak de zoete aardappelschotel in ongeveer 15-20 minuten knapperig.