Recepten voor week 18

Dit zijn de drie recepten die bij de maaltijdtas van deze week horen.

Appeltje meerdan

Recept 1

Sperziebonen met aardappelen

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 3

Ingredienten

  • 600 gr sperziebonen
  • 750 gr aardappelen
  • zout (naar smaak)
  • nootmuskaat (naar smaak)
  • klontje boter
  • 3 runderworstjes
  • 50 gr braadboter

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken
  2. Kook de aardappelen in 15 minuten gaar
  3. Doe ondertussen de braadboter in een pan en braad de runderworstjes in 10 min gaar.

  4. blus het braadvet met wat warm water af en dan heb je meteen wat jus voor over de aardappels, houd de worstjes warm met deksel op de pan

  5. Spoel de boontjes eerst even goed af onder de koude kraan.
  6. Snijd vervolgens de puntjes eraf.
  7. Snijd of breek de bonen ten slotte eventueel doormidden zodat ze in de pan passen.
  8. Doe schoongemaakte sperziebonen in een pan met ruim kokend water.
  9. Voeg geen zout toe tijdens het koken, want dat maakt het velletje van de peul vaak wat taai.
  10. Houd een kooktijd van 12 tot 16 minuten aan, afhankelijk van of je de bonen beetgaar of een beetje zacht wilt hebben.

  11. Bestrooi de boontjes na het afgieten met een beetje zout en nootmuskaat.

  12. Vlak voor het opdienen een klontje boter over de warme boontjes.

Recept 2

Rijst met kip en witte kool

Bereidingstijd 1 uur
Kook tijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 400 gr rijst
  • 4 ons kipfilet
  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 250 gr witte kool
  • zwarte peper
  • knoflookpoeder
  • 2 el olijfolie
  • Voor de marinade:
  • 50 ml Ketjap
  • 3 el azijn
  • zwarte peper (naar smaak)
  • knoflook (naar smaak)
  • cayennepeper (naar smaak)
  • 1 rode peper (optioneel)

Bereiding

  1. Snij de kipfilet in blokjes

  2. Doe de ingrediënten voor de marinade in een afsluitbare kom en roer de blokjes kipfilet er goed doorheen
  3. Zet daarna minstens 1 uur in de koelkast, (tip: maak dag van te voren klaar, hoe langer in de marinade hoe lekkerder)

  4. Snij nu de witte kool in smalle reepjes, de ui en rode paprika in kleine stukjes

  5. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  6. Verwarm de wok doe de olijfolie erin en laat de olie goed heet worden
  7. Roerbak nu de ui en de paprika
  8. Voeg daarna de kip met de marinade toe en bak het gaar
  9. Voeg de gesneden witte kool erbij en nog ongeveer 5 minuten roerbakken of tot de gewenste gaarheid
  10. Tot slot de rijst er door roeren, of indien gewenst apart serveren

  11. Maak op smaak met peper en knoflookpoeder

Recept 3

Pasta bolognese

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2

Ingredienten

  • 200 gr pasta
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 gr gehakt
  • 2 wortels
  • 1 paprika
  • 100 gr champignons
  • 400 gr tomaten
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl sojasaus
  • snufje zout en peper

Bereiding

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes.
  2. Doe de wortels en paprika in een keukenmachine en hak de groenten fijn. Uiteraard kun je de wortels en paprika ook zelf fijn snijden.
  3. Was en snijd de tomaten en champignons in blokjes.

  4. Giet een scheutje olie in een pan en fruit de ui met de knoflook aan.
  5. Voeg na 2 minuten het gehakt toe en bak dit rul.
  6. Daarna voeg je de wortels, paprika, champignons en de kruiden toe en bak je dit ongeveer 5-6 minuten totdat de groenten wat zachter zijn.

  7. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit 1 minuut mee.
  8. Daarna kun je de tomatenblokjes, sojasaus en een snufje zout en peper toevoegen.
  9. Laat de saus nog even, 10-15 minuten, lekker pruttelen op een zacht vuurtje.
  10. Kook ondertussen de pasta in 8-10 gaar.
  11. Serveer de pasta met de bolognesesaus.

– Copyright 2020 Appeltje v.o.f. –

Proudly powered by WordPress