Recepten voor week 47

Dit zijn de drie recepten die bij de maaltijdtas van deze week horen.

Appeltje meerdan

Recept 1

Stamppot boerenkool knolselderij

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 20 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 750 gr kruimige aardappelen
  • 750 gr knolselderij
  • 2 uien
  • 3 teen knoflook
  • 250 gr rookworst
  • 2,5 el olijfolie
  • 600 gr boerenkool (gesneden)

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken.
  2. Snij de knolselderij in plakken van 1 cm dik en snijd deze in kleine stukken.
  3. Pel en snipper de ui en de knoflook.
  4. Doe de aardappelen en de knolselderij in een ruime pan met zoveel water dat ze net onder staan, en kook ze in ca 15 minuten gaar (met eventueel wat zout naar smaak)

  5. TIP ! Als je niet van boerenkool met een "bite" houdt, voeg dan de boerenkool toe aan de aardappelen en knolselderij en kook deze mee in plaats van deze te roerbakken.

  6. Verwarm de rookworst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

  7. Verhit intussen de olie in een wok/pan en roerbak de ui met de knoflook 3 min. op een halfhoog vuur lichtbruin en glazig.

  8. Voeg nu de boerenkool toe aan de ui en knoflook en roerbak de groente al omscheppend tot deze heldergroen van kleur en beetgaar is. (tenzij de boerenkool is meegekookt met de aardappelen en knolselderij)

  9. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  10. Giet de aardappelen en de knolselderij af maar vang een mok kookvocht op.

  11. Stamp de aardappelen en knolselderij fijn en voeg beetje bij beetje opgevangen kookvocht toe, als de puree wat te droog is.

  12. Schep daarna de puree door de boerenkool met ui en knoflook en roer het geheel goed door elkaar.
  13. Serveer nu met in plakken gesneden rookworst.

Recept 2

Rijst met pittige Chinese kool met ketjap (vegetarisch)

Totale tijd 25 minuten
Portie 2 personen

Ingredienten

  • 150 gr rijst
  • 1 ui
  • 1 Chinese kool
  • 0,5 rode peper
  • 2 el olie
  • 1 el sojasaus of ketjap
  • 50 gr cashewnoten

Bereiding

  1. Kook de rijst in 9 minute gaar, giet het kookvocht af, roer even door de rijst, en laat de rijst met de deksel op de pan staan.

  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Snijd de Chinese kool in repen en spoel de gesneden kool af, laat uitlekken in vergiet.

  4. Snijd de rode peper fijn.

  5. Fruit de ui in 1 eetlepel olie zacht.
  6. Verwarm de rest van de olie in een wok of braadpan en bak hierin de stukjes peper kort.
  7. Voeg de Chinese kool toe en roerbak de kool op hoog vuur enkele minuten mee tot de groente is geslonken.
  8. Maak de Chinese kool op smaak met de sojasaus.
  9. Bak de rijst nog even met de ui kort mee.

  10. Schep de rijst met ui op een bord, strooi de cashewnoten over de rijst en geef de Chinese kool erbij.

  11. Eet smakelijk!

Recept 3

Flespompoensoep

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 1 flespompoen 500 gr
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 rode peper
  • 1 liter bouillon (2 blokjes groente bouillon)
  • 1,5 tl karwijzaad
  • 125 gr zure room
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • sap van een halve citroen

Bereiding

  1. Was de pompoen en verwijder eventuele oneffenheden.
  2. Halveer de pompoen en verwijder de pitten en de draden.
  3. Snijd de rest van de pompoen, met schil en al, in gelijke kleine stukken.

  4. Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn.
  5. Fruit dit aan in wat olijfolie.
  6. Voeg het karwijzaad toe en bak dit kort mee.
  7. Voeg de pompoen en de bouillon toe.
  8. Breng de soep aan de kook en laat de pompoen in zo’n 15 minuten zacht koken.

  9. Pureer de soep glad met een staafmixer.
  10. Voeg het sap van de halve citroen toe

  11. Breng de pompoensoep verder eventueel op smaak met peper en zout.

  12. Bij het serveren van de soep in een kom of diep bord
  13. maak je het af met lepel zure room en iets karwijzaad.

– Copyright 2020 Appeltje v.o.f. –

Proudly powered by WordPress