Recepten voor week 03

Dit zijn de drie recepten die bij de maaltijdtas van deze week horen.

Appeltje meerdan

Recept 1

Stamppot boerenkool knolselderij

Bereidingstijd 10 minuten
Kook tijd 20 minuten
Portie 4 personen

Ingredienten

  • 750 gr kruimige aardappelen
  • 750 gr knolselderij
  • 2 uien
  • 3 teen knoflook
  • 250 gr rookworst
  • 2,5 el olijfolie
  • 600 gr boerenkool (gesneden)

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken.
  2. Snij de knolselderij in plakken van 1 cm dik en snijd deze in kleine stukken.
  3. Pel en snipper de ui en de knoflook.
  4. Doe de aardappelen en de knolselderij in een ruime pan met zoveel water dat ze net onder staan, en kook ze in ca 15 minuten gaar (met eventueel wat zout naar smaak)

  5. TIP ! Als je niet van boerenkool met een "bite" houdt, voeg dan de boerenkool toe aan de aardappelen en knolselderij en kook deze mee in plaats van deze te roerbakken.

  6. Verwarm de rookworst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

  7. Verhit intussen de olie in een wok/pan en roerbak de ui met de knoflook 3 min. op een halfhoog vuur lichtbruin en glazig.

  8. Voeg nu de boerenkool toe aan de ui en knoflook en roerbak de groente al omscheppend tot deze heldergroen van kleur en beetgaar is. (tenzij de boerenkool is meegekookt met de aardappelen en knolselderij)

  9. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  10. Giet de aardappelen en de knolselderij af maar vang een mok kookvocht op.

  11. Stamp de aardappelen en knolselderij fijn en voeg beetje bij beetje opgevangen kookvocht toe, als de puree wat te droog is.

  12. Schep daarna de puree door de boerenkool met ui en knoflook en roer het geheel goed door elkaar.
  13. Serveer nu met in plakken gesneden rookworst.

Recept 2

Italiaanse rijstschotel met gehaktballetjes

Bereidingstijd 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 4

Ingredienten

  • 300 gr rijst
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 smalle prei
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 courgette
  • 400 gr tomaten
  • 300 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 1 tl gehaktkruiden
  • 1 pakje tomaten frito (330 ml)
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
  • olie (om in te bakken)

Bereiding

  1. Was en snijd de tomaten, paprika en courgette in blokjes.
  2. Schil en wortel en snijd in blokjes.
  3. Was en snijd de prei in halve ringen.
  4. Snipper de ui.
  5. Kook de rijst in 8 a 9 minuten gaar, afgieten, even door de rijst roeren en met deksel op de pan laten staan.
  6. Meng nu in een kom het gehakt met de gehaktkruiden en het ei.
  7. Voeg daarna beetje voor beetje de paneermeel toe totdat je een stevige massa hebt,
  8. Maak nu kleine balletjes van het gehakt, ongeveer soep bal formaat.
  9. Giet een scheutje olie in een grote pan met deksel en bak de balletjes rondom bruin.
  10. Voeg dan de ui, prei, paprika, courgette en wortel toe.
  11. Bak dit 5 minuten mee en voeg dan de tomatenblokjes, tomaten frito en de kruiden oregano en basilicum toe.
  12. Laat dit nog 5 minuten pruttelen met deksel op de pan, voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe
  13. Voeg dan de gekookte rijst toe en meng alles door elkaar.
  14. Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas.
  15. Eet smakelijk!

Recept 3

Pasta-ovenschotel met prei en kip

Kook tijd 15 minuten
in de oven 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Portie 2 personen

Ingredienten

  • 150 gr pasta
  • 100 gr gerookte kipreepjes
  • 1 prei
  • 1 paprika
  • 250 ml melk
  • 250 ml kippenbouillon
  • 2 el bloem
  • 1 tak peterselie
  • 2 handjes geraspte kaas
  • 1 bol mozzarella
  • zout/peper

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet een pan water op en kook de pasta gaar.
  2. Snijd de prei en paprika in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en fruit de prei en paprika aan.
  3. Voeg vervolgens de bloem toe en meng alles even door elkaar. Laat dit 1 minuut bakken. Voeg daarna beetje voor beetje het vocht toe (melk/bouillon). Blijf ondertussen goed roeren.

  4. Als al het vocht er in zit is de saus is klaar, dan voeg je de kipreepjes, peterselie en een snufje zout en peper toe.
  5. Meng de pasta met de ‘saus’. Schep het geheel in een ovenschaal. Verdeel een beetje kaas over de bovenkant en maak het geheel af met wat stukjes mozzarella.
  6. Zet de ovenschaal voor ongeveer 15 minuten in de oven.

– Copyright 2020 Appeltje v.o.f. –

Proudly powered by WordPress