Flespompoen [per stuk]

€ 1,99
Inclusief belasting
Aantal

Verse pompoenen van ca. 1.5 kilo

De flespompoen is een vaasachtige vrucht met een lange nek en een ronde basis. De redelijk zachte schil van de pompoen is beige tot geel van kleur en makkelijk te verwijderen. De flespompoen bevat een oranje, vlezige pulp en heeft een zoete nootachtige smaak. Naarmate de vrucht rijpt, wordt de kleur dieporanje en de smaak voller en zoeter.

De pompoen is familie van de komkommer en meloen. Deze grote, bolronde vrucht heeft een stevige, harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden. De meeste mensen gebruikten pompoenen puur als decoratie. Maar in Amerika kennen ze tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart (‘pumkinpie’) op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is. Er zijn verschillende soorten pompoenen. De oranje pompoen is de bekendste. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees). Pompoenen leveren naar verhouding weinig calorieën, maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houdt het niet op! Pompoenen bevatten betacaroteen. Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid.

Voor een lekkere pompoensoep heb je een hele pompoen van zo’n 1500 gram nodig. Dat is dan meteen voor 4 personen de volledige portie groenten. Daarmee kom je dus makkelijk aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!

Bewaar hele pompoenen op een koele (12-15ºC), droge plek. Niet kouder dan 8ºC bewaren. Dan zijn ze wel lang houdbaar, tot wel 2 maanden.

Een stuk gesneden pompoen kun je in de koelkast 3-5 dagen goed houden, mits verpakt in vershoud- of aluminiumfolie.

Pompoen kun je desgewenst ook invriezen. Blancheer de rauwe pompoen ca. 2-3 minuten. Bij minimaal -18ºC is pompoen tot 12 maanden houdbaar.

Wat kan ik met pompoen?

  • Gesmoord in wat olijfolie met knoflook.
  • In roerbakschotel met tomaat en spinazie.
  • Grillen in de oven, met olie en specerijen als kaneel, korianderzaad en gember.
  • In een hartige taart.
  • In Italiaanse risotto met Grana Padano 32+.
  • In Indiase curry met kokosmelk en hardgekookte eieren.
  • Als soep met een klein scheutje kookroom.

Was de pompoen. Halveer de pompoen en snijd de pompoen in schijven. Verwijder de draden en de pitten met een lepel of mesje. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schillen is niet nodig. De schil kan meegegeten worden en wordt goed zacht bij verhitting.

Bereidingstijden van pompoen:

  • Koken: 5 - 10 minuten (gesneden in stukjes)
  • Smoren: 20 - 30 minuten
  • Roerbakken: 5 - 10 minuten
  • Stomen: 10 - 20 minuten
  • Frituren: 4 - 5 minuten
  • Magnetron: 3 - 5 minuten
gr-vg-flespom-001