Bleekselderij [per bos]

€ 1,69
Inclusief belasting
Aantal

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, worteltje en een stengel bleekselderij. Tegenwoordig staat bleekselderij, vanwege zijn frisse smaak, vooral bekend als saladegroente. Echter bleekselderij kan ook worden gebakken, gestoofd of gekookt.

Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!

Bleekselderij blijft in de koelkast wel een week goed. In de diepvries (bij minimaal -18ºC) kun je rauwe bleekselderij, na 2-3 minuten blancheren, in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Gare blekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Wat kan ik met bleekselderij?

  • Stukken vullen met verse geitenkaas.
  • Reepjes in een salade met b.v. appel, aardappel en magere kwark.
  • Stukken in plakjes 30+ kaas en ham rollen en even gratineren in de oven.
  • Roerbakken met wortel.
  • In een salade met ananas.
  • Als borrelhapje met een dipsausje.

Snijd een plakje van de voet en verwijder eventueel aanwezig blad. Van het blad kun je trouwens een lekkere bouillon trekken. Controleer de stengel op harde nerven. Als je die voelt, kun je ze weghalen door aan de onder- of bovenkant van de stengel een stukje (bijna) af te snijden en de nerf weg te trekken langs de stengel. Was de stengels daarna in ruim water.

Bereidingstijden van bleekselderij:

  • Koken: 10 - 12 minuten
  • Roerbakken: ca. 6 minuten
  • Magnetron: 4 - 5 minuten
  • Smoren: ca. 20 minuten
  • Stomen: 20 - 25 minuten
gr-bleek-es-14-001