Asperges [500 gram]

€ 4,99
Inclusief belasting
Aantal

Het echte Hollandse witte goud uit het Limburgse land.

De mooiste AA 1 extra wit!!!

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker. Groene asperges komen boven de grond en zijn juist in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak.

Maten van de Hollandse Asperges:

  • De maat A is een mooi dun maatje rond de 18 mm.
  • De maat AA is de meest geliefde maat, die ook in de restaurants gebruikt wordt. De Asperge heeft een diameter rond de 25 mm.
  • De maat AAA is de dikste maat tussen de 28 en de 38 mm.
  • Dan is er nog de Klasse 2, deze zijn niet allemaal mooi recht en hebben bij ons een maat tussen de 15 en 35 mm.

Ook deze traktatie telt mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten! Reken ca. 4 asperges per persoon om, na bereiding, te komen aan de helft van je benodigde 250 gram groente per dag.

Asperges zijn gevoelig voor uitdrogen. Asperges zijn ongeveer 7 dagen in de koelkast houdbaar. Wikkel ze niet in een vochtige theedoek, parfum van het wasmiddel kan de smaak beïnvloeden. Leg de Asperges voor het schillen gewoon een kwartier in ijskoud water, ze schillen dan ook veel makkelijker.
Asperges kun je, na ca. 2-4 minuten blancheren, in de diepvries bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje zijn ze tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.

Wat kan ik met asperges?

  • Klassiek: koken en serveren met gekookte eieren, ham en krieltjes.
  • Roerbakken met tuinkruiden.
  • Koud in salades met sinaasappel.
  • Taartjes van fildodeeg, 30+ kaas en asperges als hapje.
  • Gebruik de schillen en onderkant voor het trekken van een lekkere bouillon.
  • Frituur gehalveerde dunne asperges ook eens in een velletje loempiadeeg.

Snijd voor gebruik een stuk van de onderkant af. Witte asperges moeten, vanaf de kop, met een dunschiller of aspergeschiller worden geschild. Groene asperges hoef je niet te schillen. Leg de asperges tot het moment van het koken in het water, dan blijven ze sappig. Kook asperges in ruim water. De groente is gaar wanneer de onderkant zacht is. Of doe het zo: doe asperges met koud water in een pan. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur uit. Laat de asperges in het kookvocht afkoelen. Dit kun je van tevoren doen. Als je de asperges nodig hebt, hoef je het water alleen nog maar aan de kook te brengen en de asperges uit de pan te halen.

Bereidingstijden van witte asperges:

  • Koken: 6 - 10 minuten
  • Roerbakken: 2 - 3 minuten
  • Magnetron: 5 - 8 minuten
  • Frituren: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 8 - 13 minuten

Bereidingstijden van groene asperges:

  • Koken: 3 - 6 minuten
  • Roerbakken: 3 - 5 minuten
  • Magnetron: 4 - 6 minuten
  • Frituren: 3 - 4 minuten
  • Stomen: 8 -10 minuten
gr-asp-nl-aa1-EW-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1 extra
formaat
AA 20-28 mm
bewaar advies
koelkast