Opal pruimen [500 gram]

€ 2,19
Inclusief belasting
Aantal

De Opal heeft een zoete smaak en lekker zo uit de hand te eten, maar ook uitstekend te gebruiken in fruitsalades, als vulling in taarten en hartige gerechten.

Pruimen zijn, net als kersen en abrikozen, steenvruchten met zacht vruchtvlees. Ze groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. De pruimen uit Nederland staan hoog aangeschreven, omdat de kwaliteit van telen hier bijzonder hoog is. Pruimen zijn rijp in de nazomer. Een pruim is eivormig en je kunt ze met schil eten. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Ze smaken lekker zoet, sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.

Op een koele plek (12-15°C) kun je pruimen tot 5 dagen goed houden.

Bewaar niet rijpe pruimen niet in de koelkast, dit beïnvloed narijpen. Rijpe pruimen kun je wel in de koelkast bewaren.

In de diepvries zijn de pruimen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC.

Wat kan ik met pruimen?

  • Zo uit de hand.
  • In yoghurt of kwark.
  • Als vulling voor gebak of taarten.
  • Gehalveerd en gerold in plakjes bacon onder de grill gebakken.
  • Voor compote.
  • Gebakken in bladerdeeg.
  • Als dessert met laagje kruimeldeeg uit de oven.
  • In mousse.
  • Gepocheerd met b.v. kardemom of kaneel.
  • Gestoofd bij gevogelte of vlees.
  • In sauzen, b.v. zoetzure saus voor bij eend, lams- of varkensvlees.
  • Voor jam (door hun hoge vruchtsuikergehalte zijn vooral pruimen met een gele schil geschikt).

Wassen en steeltje verwijderen en eventueel de pit al verwijderen als je de pruim verder gaat verwerken.

fr-opal-nl-gro-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1
formaat
groot
bewaar advies
koel