Zuurkool [500 gram]

€ 0,99
Inclusief belasting
Aantal

De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen!

Zuurkool bevat veel zout en valt daardoor buiten de Schijf van Vijf. Dit betekent dat je zuurkool niet kunt meetellen om aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram te komen.

Je koopt zuurkool meestal voorverpakt in een zak van 500 gram. De houdbaarheidsdatum staat erop (minimaal 4 weken) en ook de bewaartips: koel en liefst donker.

Wat kan ik met zuurkool?

  • Gekookt met gekookte aardappelen.
  • Als stamppot met gepureerde (kruimige) aardappelen.
  • In salade met banaan en rozijnen.
  • In salade met peer en mandarijn.
  • In stamppot met stukjes verse ananas (op ananas uit blik op eigen sap).
  • In een roerbakschotel met tomatenpuree en paprikapoeder (de milde of pittige).
  • In een roerbakschotel met goulashkruiden.
  • Koud of opgewarmd op volkorenbrood met 30+ kaas of ham.
  • Bij een hotdog.

Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snijd de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje zachte margarine.

Bereidingstijden van zuurkool:

  • Koken: ca. 25 minuten
  • Magnetron: 10 - 15 minuten
  • Smoren: 8 - 10 minuten

Datasheet

herkomst
Nederland
bewaar advies
koel