Papaya Gold

€ 3,49
Inclusief belasting
rijpheid
Aantal

De golden papaja is een tropische peervormige vrucht en heeft een goudgele, dunne schil. Het zachte en sappige vruchtvlees is oranjerood.

Deze papaja weegt ca. 500 gram.

De papaja is een echte tropische vrucht die vooral groeit in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika. Als je niet eerder een verse papaja gegeten hebt, ken je de smaak waarschijnlijk wel: de vrucht zit vaak in ingeblikt tropisch fruit. Papaja’s hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De ronde tot ovaalvormige vrucht is zo’n 15 tot 20 cm lang en heeft een gladde groenachtig- gele tot gele schil. Als je de vrucht halveert zie je binnenin een verzameling aan zwart tot donkerbruine zaadjes met daaromheen het boterzachte, geel-oranje vruchtvlees. De zaadjes kun je drogen en als ‘peper’ gebruiken in gerechten.

Eet je een hele papaja? Dan heb je de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram al binnen! De meeste mensen verwerken papaja echter in een zomerse fruitsalade.

Bewaar papaja’s liever niet in de koelkast want dit verstoort het rijpingsproces. Onrijpe vruchten rijpen na bij kamertemperatuur. Als je een rijpe papaja hebt, kun je hem op een koele plaats (ca. 12º) nog een paar dagen bewaren. Stukjes papaja kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18ºC.

Wat kan ik met papaja?

  • In een fruitsalade.
  • Gegrild bij sorbetijs.
  • In een salsa voor bij vette vis (zoals zalm).
  • In een smoothie. Met ham als voorgerecht.
  • In een Thaise salade met garnalen, knoflook en Oosterse dressing.
  • In chutney. Gevuld met groenten en gebakken in oven.

Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesprokener.

Let op: in recepten met gelatine gaat papaja de werking van gelatine tegen waardoor de gelatine niet stijf wordt. Dit kun je voorkomen door de papaja eerst even kort te koken (blancheren).

fr-papa-br-??-eatme

Datasheet

herkomst
Brazilië
Klasse
1
formaat
klein
bewaar advies
koel