Witlof [300 gram]

€ 0,95
Inclusief belasting
Aantal

Verse blanke Hollandse lof.

Witlof is familie van andijvie. Dit is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. De afgesneden (afgebroken) krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om deze puike, voedzame groente, die je op meerdere wijzen kunt bereiden, te leveren. In het eerste jaar telen ze de witlofwortelen die, zodra ze volgroeid zijn, worden geoogst. Vervolgens zetten ze de wortelen op en bedekken ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar worden de witlofstronkjes vervolgens geoogst. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien.

Een stronkje witlof weegt gemiddeld 80 gram. Reken dus gemiddeld ruim 3 stronkjes witlof voor jouw dagelijkse portie groenten van 250 gram.

In een papieren of plastic zak met gaatjes kun je witlof ongeveer een week goed houden in de koelkast. Op een koele plek (12-15°C) is witlof een paar dagen houdbaar. In de diepvries is gare witlof in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C. Rauwe witlof is ook tot 12 maanden houdbaar mits je de groente voor het invriezen 2-5 minuten blancheert.

Wat kan ik met witlof?

Er zijn tal van manieren om witlof te eten: rauw als sla, gestoomd, gesmoord en zelf als soep. De meest geliefde bereiding is toch wel het traditionele ‘hamrolletje’ met kaassaus.

  • Rauw als salade met appel, gekookt ei en een milde dressing.
  • In een salade met sinaasappel en b.v. mosterdsausje.
  • Gekookt met een beetje aardappelpuree.
  • Gebakken of gegratineerd met ham en kaas.
  • Met een Hollandaise saus.
  • Gewokt en met een beetje honing gekaramelliseerd.

Verwijder de buitenste blaadjes, snijd een schijfje van de onderkant af, snijd de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snijd het lof eventueel in stukjes.

Bereidingstijden van witlof:

  • Koken: 12 - 15 minuten
  • Roerbakken: 3 - 5 minuten
  • Magnetron: 4 - 7 minuten
  • Grillen: 8 - 12 minuten
  • Smoren: 15 - 20 minuten
  • Stomen: 13 - 16 minuten
gr-wlof-nl-300gr-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1
formaat
normaal
bewaar advies
koelkast