IJsbergsla [per krop]

€ 1,99
Inclusief belasting
Aantal

Een mooie volle verse Spaanse krop.

IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de West- naar de Oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld.

Een schaaltje sla bij de broodmaaltijd weegt 25 gram. Eet er ook nog een tomaatje bij en je hebt al bijna de helft binnen van je dagelijkse portie groenten. Lekker fris, makkelijk en lekker!

Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je houdbaarheid nog verder. Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je hem wel op een koele plek bewaart (12-15ºC).

Wat kan ik met ijsbergsla?

  • Op een volkoren samdwich.
  • In een salade met perzik en peer.
  • In een salade met meloen en garnalen.
  • Door aardappelpuree met blokjes kaas.
  • Als onderdeel van de vulling in een Mexicaanse tortilla.
  • Als voorgerecht: huzaren- of tonijnsalade rollen in grote bladeren ijsbergsla.
  • Als bijgerecht gestoomd of gesmoord (evt. met andere groenten).

Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snijd de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komen de bladeren makkelijk los.

Bereidingstijden van ijsbergsla:

  • Koken: 3 - 5 minuten
  • Roerbakken: 2 - 3 minuten
  • Magnetron: 2 - 3 minuten
  • Grillen: 3 - 5 minuten
  • Smoren: ca. 6 minuten
  • Stomen: ca. 6 minuten
ijsbsla_sp_10

Datasheet

herkomst
Spanje
Klasse
1
formaat
normaal
bewaar advies
koelkast