Savooiekool [per stuk]

€ 1,99
Inclusief belasting
Aantal

Savooiekool is een dichte, donkergroene koolsoort, met gebobbelde bladeren met gekrulde randen. Het blad heeft een mooie nervenstructuur. Het is één van de oudste koolrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Er is gele en groene savooiekool. De laatste wordt ook wel gewoon groene kool genoemd en heeft een gele kern. De gele variant heeft lichtgroene tot blauwgroene buitenbladeren met een lichtgele kern. Savooiekool heeft een stevige koolsmaak. Savooiekool is meestal afkomstig uit Nederland en is dan heb je ook meteen de beste kool die je kunt kopen.

Voor de dagelijkse portie van 250 gram groenten heb je ca. 400 gram savooiekool per persoon nodig. Als het gaat om panklare groenten kun je ca. 300 aanhouden. Ook kun je geblancheerde bladeren gebruiken als verpakking van een warm hapje. Een extra manier om te werken aan je dagelijkse portie groenten!

Groene savooiekool blijft op een koele plaats (12-15ºC) een week goed. Gele savooiekool is langer houdbaar. Op een koele, droge plaats blijft hij tot 2 weken goed. Gesneden savooiekool kun je het beste afgedekt in de koelkast bewaren. Daar blijft hij 2 tot 3 dagen goed. Savooiekool kun je ook invriezen. Voor je dat doet, moet je de kool even twee minuten blancheren. In een goed gesloten plastic bakje of zakje blijf deze kool dan tot 12 maanden goed bij minimaal -18ºC.

Wat kan ik met savooiekool?

  • Bladeren opgerold met plakjes ham en 30+ kaas, in de oven gaargestoofd in bouillon/tomatensaus.
  • Bladeren gevuld met zilvervliesrijst, mager rundergehakt en andere groenten en gestoofd in oven.
  • In een roerbakschotel met ui, sperziebonen en tomaat.
  • Kort gekookt met gebakken ui en kerrie.
  • Gekookt en geserveerd met geraspte 30+ kaas.
  • In stamppot met b.v. walnoten en verse geitenkaas.

Voor het schoonmaken van savooiekool verwijder je de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool zorgvuldig, snijd de kool in vieren en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in fijne repen (tenzij je de bladeren wilt vullen).

Bereidingstijden van savooiekool:

  • Koken: ca. 10 minuten
  • Roerbakken: 5 - 8 minuten
  • Magnetron: 4 - 7 minuten
  • Smoren: 20 - 25 minuten
  • Stomen: 20 - 30 minuten
gr-savok-nl-8-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1
formaat
normaal
bewaar advies
koel