Rode Kool [per stuk]

€ 1,49
Inclusief belasting
Aantal

Rode kool is één van de belangrijkste sluitkoolgewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Andere sluitkolen zijn witte kool, spitskool en savooiekool. Rode kool is één van de oudste koolsoorten. Er is zomer- en winter rode kool. Ook worden er kleine een- of tweepersoons kooltjes geteeld. De blauwrode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof (die je moeilijk uit je kleren krijgt!). De intensiteit van de rode kool is afhankelijk van het ras.

Neem ongeveer 300 gram rode kool per persoon om aan de benodigde 250 gram groenten op je bord te komen. Rijk aan mineralen is rode kool zo een goede bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!

Je kunt rode kool het beste bewaren op een koele (12-15ºC) plaats, daar is hij ruim een week houdbaar. Gesneden kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast.

Rode kool kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden bewaren in de diepvries, bij minimaal -18ºC. Blancheer de rode kool eerst ca. 2-4 minuten.

Wat kan ik met rode kool?

  • In een roerbakgerecht met tutti frutti of ananas en rozijnen.
  • Geraspt in een salade met b.v. banaan en een yoghurtdressing met sinaasappelsap.
  • Gekookt met gebakken plakken appel.
  • In rauwkost.
  • In stamppot met kalkoen- of kabeljauwfilet.
  • Gekookt in combinatie met (gekookte) kastanjes.

Was de kool en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool in vieren, verwijder de stronk, was de stukken en snijd of schaaf ze in reepjes/stukken. Kook rode kool niet te lang. Bij lang koken gaan de smaak, textuur en vitaminen verloren. Rode kool behoudt zijn kleur beter als je bij het koken citroensap of azijn aan het water toevoegt. Voor salades overgiet je fijngesneden rode kool eerst met kokend water. Het echte rauwe is er dan vanaf.

Bereidingstijden van rode kool:

  • Koken: 15 - 20 minuten
  • Magnetron: 11 - 16 minuten
  • Smoren: 40 - 50 minuten
gr-rkool-nl-1k-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1
formaat
ca. 1 kilo
bewaar advies
koel