Uien [500 gram]

€ 0,59
Inclusief belasting
Aantal

Verse op maat (6-8cm) en kwaliteit geselecteerde Hollandse Uien. 

De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot de uienfamilie. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien. Ze verschillen in grootte, kleur en scherpte. De gele ui is de ui die je overal kunt kopen. Hij heeft een goudgele schil en is wit van binnen. Het vruchtvlees is stevig en heeft een pittige smaak. De gele ui is zeer veelzijdig. Hij is geschikt om mee te koken, stoven of bakken en past bij vele gerechten, soepen en sauzen. Een paar ringen rauwe ui geeft pit aan een stamppot of salade.

Een uitje weegt al snel 80-100 gram. Begin de maaltijd met het snipperen van een uitje, als bijdrage aan de 250 gram groenten die je dagelijks nodig hebt.

Bewaar uien op een koele (12-15ºC), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken tot 2 maanden te bewaren.

Wat kan ik met gele ui?

  • In hachee.
  • In ringen gebakken bij een hamburger.
  • Rauw gesnipperd bij bieten of zoute haring.
  • Gesnipperd in een salade.
  • Door een omelet.
  • In een klassieke uiensoep of in andere soepen.
  • In de jus of sauzen.
  • Op pizza.

Pel de ui en snijd of snipper hem. Doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden namelijk snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen.

Bereidingstijden van ui:

  • Fruiten/bakken: 2 - 4 minuten
  • Koken: ca. 10 minuten
  • Smoren: ca. 30 minuten
  • Stomen: ca. 40 minuten
  • Magnetron: 4 - 6 minuten
  • Grillen: 15 - 20 minuten
gr-ui-nl-60/80-001

Datasheet

herkomst
Nederland
Klasse
1
formaat
middel
bewaar advies
koel