Kweepeer [per stuk]

€ 1,02
Inclusief belasting
Aantal

Een ‘vergeten’ fruitsoort, zo mag je de kweepeer wel noemen. In Zuid-Europa is het nog een algemeen bekende vrucht en hier in Nederland komt de vrucht weer in de belangstelling. In Nederland wordt het ook wel kwee of kweeappel genoemd. De Portugese naam is ‘marmelo’ en daar komt het woord marmelade ook vandaan. Rauw is een kweepeer veel te hard en te zuur om te eten, maar verwerkt tot bijvoorbeeld compote is het niet te versmaden! Kweeperen ruiken heerlijk friszuur en worden daarom wel als natuurlijke luchtverfrisser gebruikt. Oorspronkelijk komt de kweepeer uit de landen rond de Kaspische Zee. Nu worden ze vooral in Zuid-Europa en Japan geteeld, maar ook in Nederland is de kweepeer in opkomst.

Maak in de keuken iets lekkers van kweepeer! Een schaaltje compote telt flink mee voor je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram.

Bewaar kweeperen enkele dagen op een koele en droge plaats. Vrij harde kweeperen kunnen enkele weken narijpen. Check dan wel af en toe op beurse plekken of schimmel.

Wat kan ik met kweepeer?

  • Gekookt tot compote of moes.
  • In jam. In taart en vruchtenbrood.
  • Uit de oven, gevuld met noten en rozijnen of amandelspijs.
  • Als gelei en daarna in blokjes gesneden, als Turks fruit.
  • Met pittige kaas als dessert.

Laat eventueel de schil zitten, omdat die veel van het bindende pectine bevat. Snijd de vrucht in vieren en verwijder de pitten en het klokhuis.

Bereidingstijd van kweepeer Koken: ongeveer 1- 1 ¾ uur (kook de peren tot ze zacht zijn)

fr-kwpe-tr-10/5