Basis recept witte Asperges

Basis recept witte Asperges

Ingredienten

  • Verse witte asperges.
  • Zout
  • Boter
  • 4 Plakken ham
  • 4 eieren

Bereiding

  1. Schil ze goed! Asperges kun je op verschillende manieren klaarmaken, maar als je ze niet goed schilt, kauw je steeds op vezels. En dan wil je ze nooit meer eten… Schil ze dus goed! Hoe dat het beste gaat? Leg de stengels eerst een half uurtje in koud water. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Dan weet je zeker dat de asperges perfect geschild zijn. Snijd er ten slotte aan de onderzijde een klein stukje af. Nu zijn ze klaar om te bereiden.
  2. Vul uw pan met water, zorg dat de punten van de asperge stengels boven het water uitsteken. Doe een snufje zout in het water en klein beetje boter. Voordat u kunt aanvangen met het koken van asperges dient u te wachten tot het water goed kookt, op dit moment mogen de asperges pas in de (asperge) pan, hierdoor gaat het water weer van de kook. Als het water opnieuw kookt draai dan het vuur lager, maar houd het aan de kook. Het koken van de asperges begint eigenlijk nu pas.

  3. Bij het koken van asperges adviseren wij een kooktijd van ca. 12 minuten, bij het koken van asperges is de hoeveelheid en de dikte van de stengels bepalend. Dit is bij het koken van asperges dus even een lastig onderdeel. Hou bij het koken van asperges gewoon maar een minuut of 10-12 aan, bij dikkere stengels of grotere hoeveelheden 15 tot 20 minuten. Ga ook op uw gevoel af bij het koken van asperges, dit is een stap waarbij wij u niet gemakkelijk kunnen helpen. Het aller lekkerste bij het koken van asperges: (tip) Uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat bij het koken van asperges, bij een normale hoeveelheid, ca. 800 – 1200 gram asperges en een kooktijd van 8-10 minuten goed is, en ik bij het koken van asperges een soort van nagaartijd neemt. Ik neem dan de pan van het vuur en laat hierna de pan zonder kookvuur nog een minuut of 10 staan, met de deksel er op om het vocht vast te houden. Hierdoor garen de asperges nog even lekker door en worden ze extra zacht, ik doe dan ook nog even, net nadat de pan van het vuur is, er nog even een extra klontje boter er bij.
  4. Bij het koken van traditionele asperge gerecht hoort ham, gekookt ei en vastkokende aardappels of krieltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *